DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

APATIN KULTURA VESTI

Grad koji dopusti da kulturno nasleđe istog “umre” nije ni zaslužio da “živi”.

Za ovako mali grad, tačnije varošicu ne može se reći da nema kulturnih dešavanja, osim, ako smo namćori koji svemu nađu zamerku, Ne bih da se osvrćem na prošlost, potrajaće moja žalopojka (ja jesam namćor), a istina, ne bih da kudim ni da hvalim, ali moram da priznam da sam izuzetno ponosna na mesto rođenja i življenja. (U ljude neću da da diram…)

Sva dešavanja koja su usko povezana sa kulturnim životom naše varošice uglavnom su povezana sa Opštinskim kulturnim centrom (to je ona predivna zgrada u čijem sklopu se nalazi i bioskop) koji naši sugrađani poodavno zaobilaze. (Malo je falilo da se počnem prisećati veselog žamora. Rekoh neću, a kad kažem neću, onda ću sigurno ispoštovati sopstvenu reč).

Opštinski kulturni centar  je ustanova kulture koja se bavi organizacijom kulturno-umetničkih programa na nivou opštine Apatin i realizuje programe iz umetničkih disciplina: likovne umetnosti, filma, teatra, književnosti i muzike. U njegovom sastavu je Galerija Meander, bioskop, knjižara, amaterski dramski studio, kreativna radionica i Dom kulture u Romskom naselju. Centar organizuje smotre amaterskog stvaralaštva i druge prigodne kulturno umetničke programe. Zajedno sa freskama na tavanici Velike sale (rad lokalnog slikara Rudolfa Udvarija) zdanje Doma kulture proglašeno je za spomenik kulture.
Za početak rada Opštiskog kulturnog centra se uzima godina završetka izgradnje Doma kulture (1949 – 1952).

Pri Kulturnom centru sada već dugi niz godina radi i Dramski studio našeg grada. Dramski studio je počeo sa radom 10.decembra 2001.godine. Vodi ga naš svestrani sugrađanin, umetnik u pravom smislu te reči, Dušan Gladić. (I zasigurno znam da je uložio celog sebe u, slobodno mogu napisati, “ovaj projekat”).

Prva odigrana predstava, ovog dramskog studija pod nazivom „FRAJLA FEMA-ONOMAD I SAD“ napisana je po tekstu Jovana Sterije Popovića „POKONDIRENA TIKVA“

Premijera je odigrana 4.aprila 2002 godine. Svake naredne godine, mladi glumci su ostavljali deo sebe i svoj lični pečat, na daskama apatinskog Pozorišta. Dule ih je uvodio u svet mašte. Koji je za njih postajao potpuna realnost i nešto više od pukog trošenja slobodnog vremena.

I ove sezone Dramski studio Kulturnog centra opštine Apatin vrši upis novih članova u Dramsku sekciju koja u radi uspešno dugi niz godina, a Gladić poziva neke nove mlade ljude da oprobaju svoj talenat ili ispune san glumeći na “daskama koje” život znače

 

–  Svi zainteresovani za glumu i osnove pozorišne umetnosti mogu da se prijave na broj telefona 025/773-588, a početak rada ovog studija je 20. septembra od 18 sati u prostorijama kulturnog centra, novi polaznici prvo će učiti osnove glume, a kasnije će biti postavljena i pozorišna predstava što zavisi od broja prijavljenih.

Dusan Gladic