АПЕЛ ПРИРОДЊАКА-ПОМОЗИТЕ МЛАДИМ СОВАМА КОЈЕ СУ ИСПАЛЕ ИЗ ГНЕЗДА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Апатинско удружење љубитеља природе “Франц Шпајзер” апеловало је данас на грађане да уколико пронађу младунца сове на тлу, попну га на вишу грану стабла испод којег су га пронашли и на тај начин спасу од паса и мачака.

У ово доба године, а посебно претходних дана, младунче сова креће по гранама око гнезда како би истражило околину – Претходне вечери је било олујно невреме праћено кишом и ветром, па је велика вероватноћа да је понеки младунац испао из гнезда или са гране на којој се нашао током невремена, каже Јовица Балаћ активиста удружења “Франц Шпајзер”.

Он је апеловао на Апатинце да младунчад сове подигну са тла на вишу грану, и на тај начин спасу од предатора.- Младунца вратите на дрво тамо где сте га и нашли. Иако више није у гнезду родитељи ће наставити да долећу и да га хране, каже Балаћ и додаје да ако је сова повређена, младунца треба однети у најближу ветеринарску станицу или амбуланту.

Најбројнија врста сова је Утина и она се редовно гнезди у људским насељима широм Србије, током дана мирују и није их лако приметити. Младунци утина оглашавају и препознају по продорном и дуготрајном цијукању, налик на шкрипу љуљашке.

Једна породица утина поједе до 10.000 глодара. На овај начин сове нам уштеде милионе евра које бисмо потрошили на тровање глодара и тиме довели у опасност живот и здравље људи и животиња.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.