DANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI DAN PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovila UN, obeležava se danas, 25. novembra. U znak sećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo.1999. godine, Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svetska kampanja koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. Decembra, Danom ljudskih prava.

Sestre Mirabel simbol su nacionalnog i feminističkog otpora Dominikanske republike. Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede Mirabel su bile političke aktivistkinje i simbol otpora prema diktatorskom režimu tadašnjeg vladara Trujilla. Delovale su pod imenom imenom „Las Mariposas“ (Leptiri), a zbog svoje borbe za demokratiju i revolucionarnioh aktivnosti, hapšene su nekoliko puta, zajedno sa svojim muževima. 25. novembra 1960. godine, na putu ka muškom zatvoru, gde su isle u posetu svojim muževima, tajna policija diktatora Trujilla likvidirala je ove hrabre sestre, da bi njihova tela polomljenih kostiju i sa vidnim tragovima davljenja, bila pronađena u džipu gurnutom sa puta da izgleda kao nesrećni slučaj. Ovo stravično nedelo izazvalo je šok i bes među narodom, što je dovelo do stvaranja i jačanja pokreta protiv Trujillovog diktatorskog režima. 30. maja naredne godine, na njega je izvršen atentat, a vrlo brzo dolazi i do pada njegovog režima.