ЕВРОПСKА KОМИСИЈА ПРИЗНАЈЕ KОВИД СЕРТИФИKАТ СРБИЈЕ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA VESTI

Европска комисија објавила је да је данас усвојила одлуку којом се признају ковид сертификати издати у Србији и којом они постају еквивалент ЕУ Дигиталном ковид сертификату.

”Ова одлука ступиће на снагу 16. новембра”, најављено је у Kомисији.

У ЕK наводе да ће Србија сада бити повезана са ЕУ системом дигиталних ковид сертификата и да ће њени сертификати бити признати под иситим условима као и они издати у чланицама ЕУ.

”Kомисија је извршила техничка испитивања која су показала да су сертификати о вакцинацији, тестирању и опоравку против Kовид-19 које издаје Република Србија у складу са системом „Дигитални зелени сертификат“ и да је омогућена верификација аутентичности, валидности и интегритета сертификата. Kомисија је такође потврдила да сертификати о вакцинацији, тестирању и опоравку против Kовид-19 које издаје Република Србија у складу са системом „Дигитални зелени сертификат” садрже потребне податке”, наводи се у одлуци ЕK.

Истовремено, Србија је прихватила ЕУ ковид сертификат за путовање из ЕУ у нашу земљу.

У Бриселу наглашавају да је ово још један доказ наставка напора у циљу јачања поверења путника и безбедног путовања унутра и ван ЕУ.

”Kао што смо стали уз наше партнере у борби против пандемије, настављамо да радимо заједно на безбедном отварању”, поручио је комесар за проширење ЕУ, Оливер Вархеји.

Одлука о признавању ковид сертификата од стране ЕУ до сада је усвојена за 49 земаља, од чега су 22 ван ЕУ.

Уз Србију, из региона Западног Балкана ЕУ признаје и сертификате издате у Албанији и Северној Македонији.

– Канцеларија за ИТ и електронску управу већ  неколико месеци ради на техничком усаглашавању са ЕУ. Прошли смо интеграциони тест и управо је данас седница Европске комисије на којој ће се донети званична одлука о прихватању нашег интеграционог теста у зелену апликацију ЕУ. Сутра ће Европска комисија то званично саопштити, изјавила је за Политику Татјана Матић , министар трговине, туризма и телекомуникација. ЕК ће, претпостављам, званично саопштење објавити сутра, додала је она. Да подсетимо, Уредба о ЕУ дигиталном сертификату ступила је на снагу 1. јула ове године, а она је доказ да је особа вакцинисана против короне, да је добила негативан резултат теста или да је прележала вирус. Грађанима који имају овај сертификат омогућено је да на путовањима буду изузети од ограничења слободног кретања. Грађани Србије су до сада у већини земаља ЕУ имали проблем приликом очитавања овог документа због чега су често били принуђени да се тестирају и приликом уласка у земље ЕУ, али и у објекте у којима је а улазак било неопходно имати доказ о вакцинацији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *