ДАН ДРЖАВНОСТИ ОБЕЛЕЖЕН У АПАТИНУ

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA VESTI

Пригодним свечаностима које се одржавају широм земље, Србија данас обележава 15. фебруар – Дан државности, у знак сећања на почетак Првог српског устанка 1804. године у Орашцу, али и на дан када је 1835. у Крагујевцу донет такозвани Сретењски устав. Тај документ означио је почетак савремене државности. Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.

Поводом Дана државности Републике Србије јуче је полагањем венаца на спомен обележја испред Културног центра у Апатину, и свечаном академијом у Дому културе обележен овај државни празник. Цвеће и венце су положиле делегације општине Апатин, Војске Србије, Резервне војне старешине, чланови СУБНОР-а политичке организације општине Апатин . Присутнима се обратио председник општине Апатин Милан Шкрбић.

У програму свечане академије је наступила певачка група КУД-а “Царза”, изведена је представа “Женско срце у шињелу”, а беседу је говорио др Милош Петровић.

Српска православна црква Сретење слави 40. дан од Божића, а за вернике он представља успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *