DA BI ZADRŽALI ZATAMNJENA STAKLA NA AUTOMOBILU BIĆE POTREBNO IZDVOJITI PETNAESTAK HILJADA DINARA

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Svi vozači koji su na svoje automobile stavili folije i tako zatamnili stakla moraće da izdvoje značajnu sumu da bi ih i zadržali na staklima. Jer, da bi dobili, odnedavno neophodni, atest o dozvoljenoj prepravci vozila, bez koga neće moći da urade tehnički pregled a samim tim ni da registruju vozila, moraće da izdvoje i do 15.000 dinara!
Da bi vozač dobio neophodni atest, mora da ima saglasnost proizvođača, a spisak svih ovlašćenih organizacija koje će mu izdati potrebne dozvole nalazi se na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. Da li će ova usluga biti naplaćivana, i u kolikom iznosu, zavisiće od proizvođača vozila.
Kada pribavi saglasnost proizvođača, vlasnik vozila mora da popuni zahtev za ispitivanje prepravke vozila uz koji dostavlja odgovarajuću dokumentaciju o vozilu, opremi i delovima – piše u Pravilniku o ispitivanju . To su saobraćajna dozvola, račun, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija i drugo. Potrebni su podaci o vozilu koje se smatra predmetom prepravke, kao što su marka i tip vozila i osnovne tehničke karakteristike, naznaka i opis prepravke, ali odgovarajuća tehnička dokumentacija u zavisnosti od vrste prepravke.
Biće potreban i dokaz da je prepravka obavljena prema smernicama koje određuje proizvođač vozila ili na način za koji je proizvođač potvrdio da se može izvesti na vozilu. Traži se i izjava proizvođača, nadgrađivača, ili izvršioca prepravke o usaglašenosti prepravke sa prilogom proizvođača vozila ili ugrađenih elemenata. Sve ovo mora i da se plati, a za početak se plaća republička administrativna taksa u iznosu od 300 dinara, dok je usluga obrade dokumentacije za ispitivanje vozila 3.300 dinara.
Posle odobrenje za izmene na automobilu, obavezan je tehnički pregled. Kada to obavi, vozač dostavlja i dokaz da je platio uslugu izdavanja uverenja o ispitivanju vozila od 3.000 dinara, a zatim Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje uverenje o ispitivanju.
ISPITIVANjE U AMSS
Ispitivanje se za sada može obaviti samo u Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, AMSS, koji će od ponedeljka, kako nezvanično saznajemo, početi da pruža i ovu uslugu. Cena će, pretpostavlja se, za putnička vozila iznositi oko 2.400 dinara. Cena tehničkog pregleda se kreće u rasponu od 800 do 3.500 dinara. Vozila koja imaju fabrički zatamnjena stakla ne podležu ovoj naknadnoj proveri. (Večernje novosti)