ČLANICE „FORUMA ŽENA U VOJVODINI“ PERFORMANSOM U CENTRU NOVOG SADA „PODIGLE“ GLAS PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

APATIN STRANAČKA HRONIKA VOJVODINA

U centru Novog Sada, Forum Žena U Vojvodini SPS uz podršku Saveta socijalističke omladine Srbije u Vojvodini performansom je podigao glas protiv nasilja nad ženama. Učestvovale su članice FOŽ iz Vojvodine (Novi Sad, Apatin, Ruma, Sremska Mitrovica, Beočin, Bač, Novi Kneževac, Kikinda, Nova Crnja, Odžaci, Sombor, Bačka Palanka, Kula i Vrbas).

Predsednica FOŽ u Vojvodini Vesna Bjelić Francuski istakla je nekoliko bitnih činjenica u izjavi koja sledi:

„Ove godine u Srbiji su ubijene 32 žene u porodičnom nasilju. Policiji je prijavljeno 7000 slučajeva nasilja u porodici tokom prošle godine. To je tek nekoliko podataka iz tragične i zastrašujuće statistike.

U kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja je počela 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava, odlučile smo da ohrabrimo žene da ne ćute, da se ne osećaju bespomoćno i usamljeno, da potraže pomoć. Zato ovako izgledamo i poručujemo ženama da to nikada ne dozvole.

Forum žena u Vojvodini je poseban oblik organizovanja i delovanja u Socijalističkoj partiji Srbije i u našem sastavu nisu isključivo partijske članice. Zalažemo se za to da se oštro kažnjavaju svi vidovi zlostavljanja žena i u porodici i na radnom mestu. Ne smemo zaboraviti druge oblike nasilja – pretnje, ponižavanje, omalovažavanje, izolacija, ekonomsko nasilje. Nažalost, ove oblike nasilja institucije ne prepoznaju u dovoljnoj meri i izostaje odgovarajuća sankcija. Otuda se i dešava da oni koji su bili prijavljeni kao nasilnici, zbog neadekvatne sankcije, postaju ubice, a žrtve su uglavnom žene.

Snažna i odvažna žena, ekonomski samostalna, lakše će se suprotstaviti i odbraniti od mnogih oblika nasilja i to je naš najvažniji zadatak – da postanemo vidljive, da pokažemo svoju sposobnost i stručnost i u porodici i na radnom mestu i u društvu u celini. Danas smo vidljive po demonstraciji izgleda koji želimo da eliminišemo iz života žene i po narandžastim kišobranima i balonima koji su simbol borbe protiv nasilja.“