CENA GORIVA OPET RASTE

APATIN EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Gorivo na pumpama u Srbiji poskupelo je u protekla dva meseca 4,7 dinara za benzin i 5,26 dinara za dizel po litru. Umesto 124,81 dinar, koliko je pre dve nedelje koštao litar evropremijum benzina, ove nedelje on staje 128,05 dinara. Evrodizel se umesto 126,65 dinara toči za 130,37 dinara. Dok je tečni naftni gas skuplji tek za nekoliko para, i umesto 65,44 dinara, sada iznosi 65,66 dinara.

Razlog ponovnog poskupljenja derivata su više kotacijske cene benzina i dizela na svetskim berzama. Mada sve i da gorivo nastavi da poskupljuje i narednih dana ne može da poskupi za 60 odsto za koliko je pojeftinilo u poslednjih godinu i po dana, kaže Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Skok cene nafte je jedan od razloga koji je uticao na poskupljenje goriva kako u regionu tako i u Srbiji. Od početka februara do danas, nafta je sa 27 dolara za barel poskupela na više od 40 dolara, što je skok od 25 odsto, kaže on, i dodaje da su domaće pumpe držale niže cene sve dok nisu potrošene poslednje zalihe derivata kupljene, ili proizvedene po nižim cenama.

Poskupljenje goriva dodatno je uticalo na šverc goriva iz BiH i Makedonije, ali i baržama preko Dunava, gde je i dalje skoro upola jeftinije nego u Srbiji.