ČAJANKA U SPOMEN ISIDORE SEKULIĆ

APATIN KULTURA VESTI

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE OBELEŽILI GODIŠNJICU SMRTI SLAVNE KNJIŽEVNICE.

Isidora Sekulić je velika književnica koja je živela izuzetno skromno. Njen moto je bio rad, siromaštvo i ćutanje. Po tome je stvarala, živela i to je prenosila na druge. Ove godine se obeležava 60  godina od smrti slavne književnice. Tim povodom je profesorica Vesna Kolarski, sa svojim učenicima iz 7-5 razreda OŠ „Ž.Zrenjanin“ pripremila recital-čajanku.

– Istražujući o Isidori Sekulić, odnosno, njenom životu, navikama, delima, čitala sam sve što je ostalo zabeleženo. Među tim zapisima našla sam onaj u kojem je istoričarka Laura Barna, zabeležila da je književnica bila poznata po svojim čajankama u pet, svakog četvrtka. Uvek je tu bio i neko od ondašnjih muzičara da upotpuni atmosferu. Stoga smo mi naš recital smestili upravo u takav ambijent, priredili smo čajanku u školskoj biblioteci. Naš muzičar je bila flautiskinja Mila Medić, a domaćicu Isidoru dočarala je učenica Jelena Bašić. Njen najveći kritičar bio je Jovan Skerlić koga je predstavio učenik Stefan Dražić, rekla je profesorica Kolarski.

Pored njih tu su bili i učenici Nikola Popović, Ana Beslać, Darko Đurđević, Nataša Čović i Tijana Grubješić. Prisutnima su predstavljena i dva portreta književnice koja su uradile učenice 6-6 Ana Vračar i Anđela Baškot.

Publika je bila iznenađena i zadovoljna recitalom i ambijentom.

– Bio je ovo predivan program koji su nam priredili divni učenici i njihov mentor. Lepo je što su odabrali da se podsetimo divnog i tihog stvaraoca kao što je bila Isidora, rekla je Maja Trkulja.

Ovim programom je zaokruženo obeležavanje dva bitna datuma vezana za Isidoru Sekulić, godišnjica rođenja i godišnjica smrti (1877-1958). Profesorica Vesna Kolarski je sa istom grupom učenika prošle godine u Narodnoj biblioteci obeležila 140 godina od rođenja jedne od naših najboljih književnica.

Autor- Mara Vuković