BUKOVČANI NAPRAVILI KAJGANU OD 2013 JAJA

APATIN VESTI VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI

U somborskom naselju Bukovac, u subotu je održana neobična zabavno-turistička manifestacija „Kajganijada“, šesta po redu.U džinovskom tiganju od dva metra, specijalno napravljenom, ispečena je kajgana u koju je umućeno 2.013 kokošijih jaja, a ekipi koja je pekla ovu kajganu za razmućivanje jaja je bilo potrebno 45 minuta.
Pečenje je trajalo dvadesetak minuta, a da specijalitet ne bi zagoreo, brinula su tri kuvara-Srećko Todorović,Ognjen Čonić i Rajko Ristić.
Za pečenje u tiganj su stavili šest kilograma masti, dve litre ulja i dva kilograma soli.
Oko 200 gostiju dobilo je po porciju ovog specijaliteta, i to besplatno.Sve je bilo popraćeno kulturno-umetničkim programom ,igrom i pesmom, u kojem su učestovali sami meštani ovog naselja, na periferiji Sombora.
Kako kažu organizatori „Kajganijade“, sve je počelo pre šest godina, sasvim slučajno.Prva kajgana je ispečena od 500 jaja, a od pretprošle godine, odkako je prerasla u tradiciju, po principu koliko godina –toliko i jaja.
Ovo je, inače, dosad najveća ispečena kajgana u Vojvodini, a vredni domaćini kažu da će u postojećem tiganju moći da ispeku kajganu od 3.000 kokošijih jaja.

KAJGANIJADA,BUKOVAC,2013

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *