BRANKA BAJIĆ: VIŠE SE ULAŽE U PRIMARNU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU NEGO PRETHODNIH GODINA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Na 16. sednici Skupštine opštine Apatin pod tačkom tri koja se odnosila na izmene i dopune o budžetu opštine Apatin za 2017. godinu, za reč se javila pomoćnica direktora Doma zdravlja u Apatinu, Branka Bajić koja je govorila o nagomilanim problemima koji su zatečeni nakon dolaska u ovu zdravstvenu ustanovu. Ona se zahvalila lokalnoj samoupravu koja je posvetila više pažnje i truda u rešavanju ovih problema.

-Što se tiče funkcionisanja Doma zdravlja iz budžeta opštine Apatin je do sada izdvojeno 34 miliona dinara. Imali smo dva vansudska poravnanja, jedno je bilo u sporu sa radnicima što nas je koštalo nesto preko 5 miliona dinara i moram da dodam da bi ta cifra bila veća da se radnici nisu odrekli svojih kamata, a sličan ustupak su napravili i advokati. Dobavljaču Panonija farm smo dugovali oko 7 miliona, dva miliona smo isplatili krajem prošle godine a ostatak od pet miliona ove.- rekla je Branka Bajić.

-Kupili smo i novi sanitet što je koštalo 5 miliona i 600 hiljada, dok su ostala sredstva otišla na tekuće troškove i plate zaposlenih. – dodaje Branka.

Problemi koji su sačekali novo rukovodstvo Doma zdravlja su bili brojni ali među njima se izdvajalo dugovanje apaoteka prema svojim dobavljačima, što je u pojedinim momentima rezultovalo time da određenih lekova nije bilo u ponudi ali i blokadama računa koje su ometale redovno funkcionisanje ove ustanove.

-Najveći problem Doma zdravlja je dugovanje od 55 miliona dinara koje je napravila apoteka prema dobavljaču “Feniks”, ali smo u međusobnom dogovoru uspeli da se nagodimo da dug platimo u 48 rata. Otplata će početi već narednog meseca. Da bi ublažili teret koji ide na našeg osnivača, opštinu Apatinu, mi smo dali apoteke pod zakupa pa će prihodi od toga odlaziti na plaćanja dugovanja koji su napravljeni u prethodnih nekoliko godina.- izjavila je pomoćnica direktora Doma zdravlja.

-Rebalansom budžeta do kraja godine Dom zdravlja u Apatinu će dobiti još sredstava što će u mnogome pomoći funkcionisanje ove institucije, ali isto tako ne mogu da se otmem utisku da je prethodna vlast u 2013. godini za Dom zdravlja i primarnu zdravstvenu zaštitu naših građana opredelila samo milion i trista hiljada dinara.- završava razgovor za radio Dunav, Branka Bajić.

FONO Branka Bajić

Branka Bajic, 16 sednica so Apatin