БЛАГА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА КОЈА НИСУ ПРОНАЂЕНА

ZANIMLJIVOSTI

Милијарде долара вредан накит, злато, драго камење и уметнине нестале су или су украдене током Другог светског рата.

Нека блага су закопана и касније пронађена, али Дарк5 представља пет најмистериознијих нацистичких блага остала иза Другог светског рата.

Нацистички воз са златом

Када су пре неколико година у Пољској истраживачи Пиотр Копер и Андреас Рихтер тврдили да су пронашли воз пун нацистичког злата, нико им није веровао. Међутим, покренуто је опсежно истраживање и чини се да бисмо ускоро могли сазнати да ли су њихове тврдње заиста биле тачне. Двојац који је ушао у траг наводном возу су заједно с тимом од 35 истраживача-волонтера започели с ископавањем на месту за које тврде да показује аномалије у тлу које упућују на постојање закопаног возила.

С друге стране, алтернативна студија коју су направили на Универзитету наука и технологије у Кракову, утврдила је да не постоје докази који би упућивали на истинитост налаза Копера и Рихтера, али да би се на том месту могао налазити тунел.

Занимљиво је напоменути и да су пољски службеници одбили да учествују у овом подухвату и да је читаво истраживање финансирано из приватних извора.

Ћилибарска соба

Ћилибарска соба светски је позната комора украшена ћилибарским панелима са златним листовима и мноштвом огледала. Некада се налазила у Катарининој палати у Царском селу недалеко од Санкт Петербурга, а изграђена је у Прусији у 18. веку. Пре него што је нестала у вихору Другог светског рата, сматрали су је осмим светским чудом.

Јамашитино злато

То је назив који носи наводни ратни плен из југоисточне Азије који су покупили јапански освајачи под заповедништвом Томојукија Јамашите. Касније су га сакрили у пећинама, тунелима и поџемним комплексима Филипина. Ловци на благо широм света одлазе на пацифичка острва како би окушали своју срећу у проналажењу блага, али још увек нико није пронашао то легендарно злато.

Алпска тврђава

Прави ланац тврђава планирао је шеф СС-а Хајнрих Химлер крајем 1943. године. Већ тада је правио планове за могући војни пораз нацистичког режима и хтео је да се читаво вођство повуче у планине јужне Баварске како би одатле могли да наставе да пружају оружани отпор. Адолф Хитлер није у потпуности подржавао такве планове својих најближих сарадника, али и данас постоје гласине да су нацисти сакрили огромно благо по Баварској.

Ава Мару

Био је то огромни јапански крузер довршен 1943. године у Нагасакију. Био је дизајниран за превоз путника, али на почетку рата су га присилно мобилисали у јапанску морнарицу. Стотине јапанских морнара и војника кренуло је из Сингапура према јапанској територији пред сам крај Другог светског рата. Локалне гласине кажу да су превозили и пет милијарди долара вредне племените метале и драго камење. Касно увече 1. априла 1945. године је америчка подморница Qуеенфисх испалила торпеда и потопила тај брод у Тајванском мореузу.

Усташко благо

Емерсон Бигелоу, агент америчког министарства финансија, 1947. године написао је извештај у којем пише да је католичка црква помогла усташком режиму да прокријумчари око 200 милиона швицарских франака у злату преко ватиканске банке. Исти агент каже да су усташе укупно извукле око 350 милиона франака из Хрватске пред сам крај Другог светског рата. Претпоставља се да су касније тај новац проследили у Шпанију и Јужну Америку како би побегле усташе и нацисти могли да наставе са својим радом далеко од Европе.

Аутор:Express.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.