“БИОНЕКСУ” УПУЋЕНЕ ЧЕТИРИ ПРИМЕДБЕ- УДРУЖЕЊА ПЕТИЦИЈОМ ТРАЖЕ ЗАУСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

Рок за достављање примедби и мишљења на изградњу “Производног комплекса за рециклажу и пиролизу пластике” компаније “Бионекс” у Апатину, и одлучивања по захтеву о процени утицаја на животну средину истиче данас.

Одељењу за инспекцијске послове општине Апатин примедбе на овај пројекат до сада су доставили апатинско Друштво пчелара „Дунав“, председница општине Апатин Дубравка Kораћ, Удружење грађана “Без страха” и одборник у СО Апатин Милорад Мрђа.

Након примедбе коју је председница Kораћ упутила инвеститору, a у којој изражава озбиљну забринутост у вези могућег утицаја “пиролизе” на животну средину општине Апатин, из ове компаније је стигао одговор да ће она бити искључена из технолошког процеса, те да ће се производња у Апатину свести на “производњу регранулата полиетилена и полипропилена од неопасне пластичне масе”. Извесно је да то неће бити и довољно како би се овај пројекат наставио.

Наиме, најављеним искључивањем процеса пиролизе и повлачењем актуелног захтева, “Бионекс” је у обавези да уради ревизију пројекта, поново дефинише технолошке процесе, изради нове студије, планира производне погоне и машине, све како би покренуо нови поступак исходовања дозвола за изградњу погона.

ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ПРОЈЕKТА

Једну од четири примедбе које су упућене на пројекат изградње “Производног комплекса за рециклажу и пиролизу пластике” упутило је апатинско Удружење грађана “Без страха” које је претходних дана кренуло са прикупљањем потписа грађана, којим од општине Апатин траже одустајање од пројекта изградње погона “Бионекс” у Апатину.

– За само три дана прикупили смо 1700 потписа грађана. Планирамо да потписе прикупљамо и данас највероватније између 15,30 и 18 часова на истом месту, испред маркета “Идеа”, и у четвртак када је у Апатину пијачни дан од 7,30 до 12 часова. У суботу планирамо да потписе прикупљамо у Сонти, док ћемо у недељу поново бити на пијаци, а у понедељак планирамо да предамо петицију, каже Бранислав Милојичић, испред овог удружења.

Петицију предајемо општини Апатин, а предали смо и наше мишљење са свим детаљно спроведеним анализама на осам густо куцаних страна. Једно мишљење је од грађанке Дубравке Kораћ, друго од Друштва пчелара, а треће од УГ “Без страха”. Друштво пчелара се фокусирало на еколошку страну која се тиче утицаја на пчеле, а ми смо целисходно и са дела екологије и са дела прекршајних нормативних аката, закона и дозвола. Уколико мишљење буде одбијено постоји могућност жалбе, а касније и евентуална могућност вођења управног спора, најавио је Милојичић.

Поред заинтересованог Бионекса, посао рециклаже пластике у Апатину се још једино обавља у приватном предузећу “Рециклажа Пили Пласт” која преко десет година има регистровано постројења за складиштење, третман и одлагање пластичног отпада.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *