АПАТИНСКИ ПЧЕЛАРИ СУГРАЂАНИМА ПОДЕЛИЛИ 17.000 САДНИЦА МЕДОНОСНОГ ДРВЕЋА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Апатинско Друштво пчелара “Дунав” је у уторак, 23. новембра 2021 године бесплатно поделило око 17.000 садница медоносног дрвећа, грађанима општине Апатин који поседују земљиште које није за пољопривредну обраду, а погодно је за садњу дрвећа. Раде Стевановић, председник Друштва пчелара “Дунав” каже да је акција спроведена захваљујући сарадњи са “Покретом Горана” из Сомбора.

-Пре годину дана смо ступили у контакт са Предрагом Сушићем, председником ОО “Покрет Горана” из Сомбора, који се бави садницама разног биља и дрвећа. Након тога се дошло на идеју да се у сарадњи са њима, на територији Апатина посади што више медоносног дрвећа. Друштво пчелара је потписало уговор о сарадњи са сомборским “Покретом Горана”, којим је удружење пчелара донирало одређена новчана средства овој непрофитној организацији, а сомборски “Горани” су пчеларима поклонили око 17.000 садница. Новац који смо им дали смо обезбедили од чланарина, а овим путем се ахваљујем Предрагу Сушићу и свим члановима “Покрета Горана” Сомбор на сарадњи, без којих се ова акција неби могла остварити, рекао је Стевановић.

Он је додао да је одзив Апатинаца који су желели да преузму бесплатне саднице био одличан и додао да је једини услов био, да се оне посаде на подручју општине Апатин.

-У последње време пчелиња паша је све лошија, а пошумљеност на територији Војводине је јако лоша. У програму рада нашег удружења стоји да је један од циљева, да се посади што више медоносног дрвећа како би се побољшала паша. У марту месецу смо уз подршку општине Апатин, на деоници од “Хладњаче” до “Великог Салаша” посадили 3.000 садница багрема, али пољопривредници су деведесет одсто тих садница уништили и повадили. Мало смо разочарани таквим поступком, али ми као што видите, настављамо даље. Одлучили смо да избегавамо ветрозаштитне појасеве где је интензивна пољопривреда, како се сличне ствари неби поновиле. Акција поделе бесплатних садница грађанима ће се наствити и наредних година, јер нам је циљ да на територији општине Апатин у наредном периоду посадимо 100.000 садница, поручио је Раде Стевановић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *