APATINSKI MALIŠANI OBELEŽILI SVETSKI DAN PORODICE-VESELE PČELICE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Juče je u svim objektima apatinskog vrtića “Pčelica” obeležen Međunarodni odnosno Svetski dan porodice.  Svetski dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svetskim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice. Tema  ovogodišnjeg  “Dana porodice je” je  “Snažnija porodica-snažnija zajednica.“

Kako je za naš radio rekla direktorka Predškolske ustanove “Pčelica” Biljana Mandić u obeležavanju ovog izuzetnog  dana učestvovala su deca, roditelji, vaspitači , medicinske sestre-vaspitači.  U dvorištima svakog od vrtića ove ustanove odvijale su se sportske takmičarske aktivnosi u kojima su  učestvovala deca i roditelji.

-Naš cilj je pre svega, omogućiti deci osećaj neizmerne radosti, ukazivanje na značaj zajednički provedenog vremena sa decom, na značaj dobrih porodičnih odnosa i porodice  kao najvrednijeg segmenta društva.

Biljana Mandić je dodala da su aktivnosti održane u svim objektima ove ustanove, a da je posebno raduje to što su se roditelji odazvali u velikom broju.

-Zaista je bio predivan osećaj deliti sreću sa mališanima, jučerašnji dan je obeležen finim sportskim aktivnostima, sve ovo je pričinilo mnogo radosti ne samo deci nego i nama vaspitačima kao i njihovim roditeljima. Dan porodice je obeležen u svim objektima Predškolske ustanove “Pčelica” u Apatinu i u selima apatinske opštine, što na otvorenom što u zatvorenom prostoru. Treba napomenuti da je ovaj dan obeležavan i prethodnih godina, ali nešto tiše, kroz razgovore sa decom o važnosti porodice. Porodica je, ako mogu tako da kažem najvažnija stvar posle deteta, pogotovo danas kada je ugrožavaju siromaštvo i nasilje, invalidnost. Sve ovo utiče na ukupnu eroziju, na nama svima je da osnažimo porodicu.

Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice jeste upravo afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici. Ona predstavlja osnovnu ćeliju društva, pa da bi se razvilo zdravo društvo potrebno je razvijati i negovati zdrave odnose u porodici.  Direktorka Mandić istakla je da su roditelji i deca oduševljeni i da su zajednički doneli zaključak da bi ovakve aktivnosti trebalo češće da se dešavaju, a ne samo tog jednog dana u godini.

 

Prema preporukama UN porodica zahteva posebnu pažnju,  pogotovo u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. Ne smemo zaboraviti činjenicu da je porodica stub društva.

Dan roditelja, vrtic, pcelica (1) Dan roditelja, vrtic, pcelica (2) Dan roditelja, vrtic, pcelica (3)