АПАТИНСКИ ФЛЕШ МЕЂУ 99 НАЈУСПЕШНИЈИХ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Према најновијем извештају портала Бизнис.рс једно од 99 најуспешнијих средњих привредних предузећа је и апатински „Флеш Срб“. Листа привредних друштава је установљена коришћењем података о оствареном приходу, нето добити, додатој вредности по запосленом, растом прихода у 2020. години, односно, тренутној задужености. Ови параметри су уврштени у јединствену математичку формулу за израчунавање сета параметара и добијање објективне слике пословања средњих предузећа у Србији.

Предузеће Флеш је, према порталу Бизнис.рс, на 29. месту са укупним приходом у 2020. години 4,352.993,000 рсд, индексом годишњег раста прихода од 0.9758, нето добити у 2020. години 800,603,000 рсд и 3.574,121 додатом вредности по запосленом.

Период пандемије био је значајно изазовнији за пословање приватних компанија широм света, чије последице се осећају. Према званичним статистичким подацима 106.111 домаћих привредних друштава предало је редовне годишње финансијске извештаје за 2020. годину. Према анализи портала Бизнис.рс, укупно је 1.951 предузеће задовољило статистичке критеријуме за средња предузећа која су реализовала своје пословање у посматраном периоду.

Анализа портала Бизнис.рс указује на позитивне пословне праксе и факторе који су високорангирана предузећа довела до успешних резултата. На водећим позицијама су се нашли трговци, а у десет водећих нема предузећа из сектора производње и услуга. Средња предузећа представљају важан сегмент националне економије и спадају у њен „најздравији“ део.

Критеријуми по којима су рангирана предузећа

Према критеријумима важећег Закона о рачуноводству Републике Србије, правна лица и предузетници разврстани су на микро, мала, средња и велика правна лица, у зависности од просечног броја запослених, пословног прихода у пословној години и вредности укупне активе утврђене на датум биланса редовног годишњег финансијског извештаја.

 По новом закону, од 1. јануара 2019. године, у средња правна лица у нашој земљи спадају предузећа која имају између 50 и 250 запослених, остварују годишње пословне приходе у распону од 8 до 40 милиона евра у динарској противвредности, вредност њихове укупне активе на дан биланса износи између 4 и 20 милиона евра у динарској противвредности.

Из Западнобачког округа на листи су још само два сомборска предузећа „Синагога“ и „Сомборелектро“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *