APATINSKE RIBARSKE VEČERI-ITALIJANSKI KUVARI SPREMAJU BRODETTO, ČUVENI SPECIJALITET OD MORSKE RIBE

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Predsednik opštine Apatin , Milan Škrbić i direktor Turističke organizacije Danijel Ajduk organizovali su danas prijem za delegaciju italijanske pokrajine Marche, mesta Fano koju su predvodili direktor turističke organizacije Roberto Borgiani, predsednik provincije di Pesaro e Urbino, Pier Stefano Fiorelli, predstavnicu festivala Del Brodetto, Frančesku Fortuni kao i svetski poznate italijanske kuvare Antonija Bedinija i Roberta Sebastianelija koji će na večerašnjim ribarskim večerima spremati tradicionalno jelo od morske ribe „Brodetto“ i na taj način predstaviti gastronomsku ponudu pokrajine Marche i festivala Brodeto di Fano koji ima dugogodišnju tradiciju.

– Izuzetno mi je drago što Apatin ima priliku da ugosti prijatelje iz italije, kako bi se našim građanima predstavili specijalitetima od morske ribe. Apatin preko pedeset godina održavanjem festivala Apatinskih ribarskih večeri pokušava da očuva tradiciju spremanja hrane od rečene ribe,čuvenog apatinskog ribljeg paprikaša – istakao je Škrbić. On je italijanskoj delegaciji uručio vredne poklone, a najviše pažnje je svakako privukao set za spremanje paprikaša, koji je gostima Škrbić uručio poručivši da će večeras imati priliku da bolje upoznaju i recept za njegovo spremanje.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, gosti iz Italije su rekli da im je veliko zadovoljsto što će večeras imati priliku da spremaju i dele Brodetto, njihovo tradicionalno jelo, posebno što će to činiti u gradu koji svake godine slavi , ribare i hranu od ribe. Gosti su izjavili da pored ove gastro saradnje u budućnosti vide i priliku za neku privrednu saradnje koju Apatin može da ostvari sa pokrajinom Marche u Italiji. Oni su predsedniku opštine, Milanu Škrbiću uručili poklon, zaštitini znak festivala Del Brodeto, keramičku činiju, ručni rad sa motivima morske ribe.

Planirano je da na večerašnjim 54 Apatinskim ribarskim večerima, ovaj svojevrsni gastro tim priprema Brodetto, čuveni italijanski specijalitet koji će biti deljen građanima, a kako se moglo čuti predstavnici pokrajine Marche su pozvali delegaciju Apatina da uzvratnom posetom predstave Apatin na festivalu koji se održava od 7.do 10. septembra u Panu u italiji.

Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (20) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (10) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (22) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (34) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (36) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (39) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (42) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (43) Italijanska delegacija, kuvari apatinske ribarske večeri 2017 (46)