APATINSKE DEMOKRATE O VLADINIM MERAMA ŠTEDNJE

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

Saopštenje OO Demokratske stranke u Apatinu prenosimo u celosti.

1. Rebalansom se smanjuju plate i penzije kao mera štednje, dok Vlada istovremeno povećava svoje rashode, i to one za robe i usluge, troškove predizborne kampanje, subvencije i pomoć javnim preduzećima. Samo subvencije su povećane sa 80 milijardi na 93,7 milijardi, da bi država plaćala subvencionisane kredite javnim preduzećima, među njima i Etihada. Celokupna ušteda koja se planira od smanjenja plata i penzija, manje od 370 miliona evra, manja je od iznosa koji je samo Narodna banka Srbije izgubila u ovoj godini. Ta suma manja je i od duga koji nekoliko tajkuna duguju za porez. Deficit je veći od paniranog, jer je Vlada svoje troškove povećala, a prihodi od PDV-a i akciza su manji od očekivanih, što znači samo dve stvari – ljudi manje troše (jer manje imaju) i šverc cveta. Osim toga, ovim merama takozvane štednje, sve plate veće od 130.000 dinara će se povećati. Povećaće se plate direktora svih javnih preduzeća, a plata Jorgovanke Tabaković biće veća čak za 40.000 dinara. Što se tiče smanjenja penzija, Demokratska stranka smatra da je to stečena imovina penzionera, kojima se ceo radni vek odvajalo od plate i uplaćivalo da bi imali ta sredstva kada odu u penziju. Pošto su oni svoju penziju zaradili, DS je predložila amandman da se način i tempo povraćaja sredstava koje će im Vlada danas oduzeti utvrdi posebnim zakonom. Amandman je odbijen, ali to ne znaci da ta sredstva neće morati da se kad tad vrate građanima. Sve drugo je pljačka.
2. Manje za građane, više za SNS. Izgovor da je Demokratska stranka 2011. godine donela Zakon o finansiranju politickih subjekata i da SNS nije uspela da za 5 meseci promeni taj Zakon, podrazumeva da je: 1. od maja 2012. godine do oktobra 2014. godine prošlo 5 meseci i 2. da je za 5 meseci nemoguće promeniti zakon, a na primeru Zakona o radu, beležništvu zbog kog je celo pravosuđe bilo u blokadi, pa i ovog rebalansa pokazali su da je zakone moguće promeniti za manje od 24 sata. Prava istina je rečena od strane predstavnika Ministarstva finanisja na odborima, da se plate prosvetrima moraju smanjiti, jer su rashodi neplanirano povećni zbog izbora. A razlog zbog kog je SNS oborila prethodnu Vladu da bi ponovo napravila vlast sa onima sa kojima je i bila u vlasti je taj da bi Vučić bio premijer. Dakle, plate se smanjuju da bi Vučić bio premijer.
3. DS se ne protivi štednji, ali se protivi tome da se štedi na građanima. Ovo čak nisu ni mere štednje, jer država troši sve više, a onima koji imaju najveće plate, plate se povećavaju. Građani treba da budu poslednji na kojima se štedi. Neka Vlada prvo smanji svoje troškove, neka prestane da zapošljava stranačke aktivste (iz sume sredstava za plate se vidi da je ona veća iako su plate smanjene), neka štedi na subvencijama, neka uvede red u javnim preduzećima, neka naplati porez od tajkuna, neka reguliše sivu ekonomiju, pa tek onda neka štedi na građanima, kao poslednji resurs ukoliko ništa drugo ne uspe.

SAOPŠTENJE:http://dsapatin.org/manje-za-gradane-vise-za-sns/#prettyPhoto