АПАТИНСКА ЗБИРКА СКУЛПТУРА УСКОРО ЋЕ БИТИ ОБРАЂЕНА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA VESTI

На конкурсу под називом „Градови у фокусу“ који је расписало Министарство културе, Општина Апатин је ове године добила средства у износу од шест милиона динара која ће бити утрошена за формирање апатинске збирке скулптура на отвореном.

Изложбу скулптура савремене уметности чини 135 скулптура од чега је на отвореном постављено укупно 63 скулптуре од метала, и оне се налазе на различитим локацијама у граду. Своје мишљење о овој јединственој збирци 2020. године дали су и стручњаци из ове области који су је оценили изузетно вредном и значајном, препоручивши да сваку скулптуру треба представити и обрадити по највишим музеолошким стандардима.

То подразумева адекватну поставку дела у јавном простору, конзерваторски третман, стручно обележје скулптура и сл. Након спровођења наведених мера ова Збирка у будућности заслужује да прерасте у “Музеј скулптуре на отвореном”.

Циљ овог пројекта је да Збирку скулптура поставимо и обрадимо по највишим музеолошким стандардима, да се спроведу све физичко техничке мере и напише стручна студија о свим делима. С обзиром да су предмети Збирке дела која уживају претходну заштиту на њих и на Збирку у целини се односи Закон о културним добрима и Стручно упутство о условима и начину чувања и коришћења уметничко-историјских дела Народног музеја Београд. Kако би се добила потврда о статусу културног добра за Збирку је потребно прикупити документацију која умногоме зависи и од тога како ће Збирка бити обрађена, изјавила је директорка апатинског Kултурног центра Данијела Обрадовић представљајући овај значајан пројекат за Апатин.

-Аутори ових дела су чланови САНУ, универзитетски професори, уметници богате излагачке активности као и уметници из Италије, Шпаније, Португалије, Немачке, Румуније, Црне Горе, Словеније и Македоније, каже Данијела Обрадовић.

-Kонцепт Симпозијума састојао се у непосредној повезаности индустрије, а која је била у Апатину релативно добро развијена и уметника који би користили њене услуге. Тако је сваке године учествовало 4-5 уметника из земље и један из иностранства који су у погонима апатинских фабрика уз помоћ алата, машина, техничке и стручне помоћи у расположивом материјалу изводили своја дела од којих је један био обавезан великог формата који би се поставио у амбијенту града, а други онај мањи складиштен је у депоу KЦ. Највећи део скулптура изведен је у бродоградилишту „Апатин.“ Тако су сваке године настале нове скулптуре, које су освајале просторе града и мењале визуру урбаног амбијента, објашњава директорка Обрадовић.

-Ми већ поседујемо монографију „Апатин-град скулптура“ ауторке Радмиле Савчић која представља прву фазу обраде ове Збирке која се састоји од представљања свих скулптура са фотографијама, местом настанка и свим другим референцама везаним за свако појединачно дело. Њу је сада потребно надоградити и следећа монографија би требало да буде једна врста студије односно експертизе и стручног става о овој Збирци. Она то апсолутно и заслужује, изјавила Је директорка KЦ Данијела Обрадовић.

Изложба скулптура савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала у периоду од 1994-2018.године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин. Идејни творац ове колоније је дугогодишња кустоскиња, историчарка уметности Радмила Савчић, захваљујући којој Апатин има ову вредну Збирку у свом власништву. Пројекат је сваке године подржавало Министарство културе, а неколико пута и Покрајински секретеријат за културу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *