АПАТИНСKА ПИВАРА ОРГАНИЗАЦИЈОМ БАЗАРА РЕЦИKЛАЖЕ ПОДСЕТИЛА НА ВАЖНОСТ РЕЦИKЛИРАЊА

APATIN VESTI ZANIMLJIVOSTI

Накит разног облика, шах израђен од лима, писаљка за калиграфију, свећњаци и саксије, као и оригинална уметничка дела само су неки од предмета представљени данас на Базару рециклаже који је у оквиру пројекта „Рециклирајте и Ви“ организовала Апатинска пивара.

Kроз овај пројекат, пивара сваке године подсећа грађане на важност рециклирања и правилног одлагања амбалажног отпада. Базар рециклаже осмишљен је у сарадњи са Факултетом примењених уметности и Високом школом ликовних и примењених уметности струковних студија и на несвакидашњи начин показује да је могуће креирати употребне и уметничке предмете од рециклираног материјала попут ПЕТ боца и лименки.

Цео Базар имао је продајни карактер, а новац од продаје ових дела биће дониран овим образовним установама.
Поред радова студената, своје радове изложиле су и млада креаторка Милица Маринковић која је за ову прилику дизајнирала специјалну хаљину од лименки, као и Иванка Стаменовић, оснивач Екобаг-а, еколошког предузећа које се бави производњом јединствених предмета од рециклиране ПВЦ фолије за билборде.

„Рециклажа треба да буде део наше свакодневице. Зато ми у пивари, више од десет година у оквиру кампање „Рециклирајте и Ви“ настојимо да на различите начине едукујемо грађане и подсетимо колико је важно рециклирати. Истовремено, одговорно понашање усмерено на екологију и очување животне средине је и начин на који ће наша компанија остварити један од циљева везаних за одрживост и заштиту животне средине -да до 2025. године постанемо компанија која неће правити отпад“, изјавила је Слободанка Цуцић, менаџер корпоративних послова у Апатинској пивари

Студенти Факултета примењених уметности и Високе школе ликовних и примењених уметности струковних студија претходних дана креирали су уметничка дела од рециклажног материјала који је донирала Апатинска пивара. „Сарадња са Апатинском пиваром у оквиру кампање „Рециклирајте и Ви“ траје већ неколико година. Данашњи догађај показатељ је како од материјала попут лима и пластичних боца могу настати права уметничка дела која могу не само да оплемене простор већ и да подсете на важност рециклирања“, рекао је Марко Лађушић професор на Факултету примењених уметности у Београду.
Ове године, своју креативност у осмишљавању и изради употребних предмета од рециклираног материјала показали су и студенти Високе школе ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду. Према речима професора укључених у пројекат, студенти су били јако посвећени, а неки од њих креирали су и одевни
предмет. „Велика нам је част и задовољство да ове године наша школа по први пут учествује у пројекту „Рециклирајте и Ви“. Поред поруке о важности рециклирања коју смо послали кроз овај догађај, наши студенти добили су јединствену прилику да изложе своја, за неке од њих прва дела, и на тај начин стекну драгоцено искуство“,
изјавила је Ирена Kелечевић, професорка Високе школе ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду.
Интересантне предмете направљене од рециклираног материјала грађани су могли да виде, али и купе у оквиру Базара рециклаже организованом у галерији „X витамин“ у Београду. Део предмета изложених на Базару рециклаже купила је и Апатинска пивара и на тај начин додатно подржала младе уметнике.

ПР

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.