APATINKE NAGRAĐENE U ŠTUTGARTU

APATIN KULTURA VESTI

U Mramornoj sali novog zamka u Štutgartu održana je ovogodišnja dodela nagrade za učesnike takmičenja izvan granica za školsku 2011/2012. godinu sa temom “Nemci i njihove komšije na istoku” uz prisustvo mnogih mladih iz države i inostranstva. Ovo takmičenje uspešan je primer za komunikaciju mladih u Evropi.

“Ovde se deca i mladi bave sa istorijom Istočne i Zapadne Evrope na kreativan način” – rekao je ministar unutrašnjih poslova Reinhold Gall u svom govoru. Takmičenje koje je održala Pokrajina Baden-Württemberg pod nazivom “Kuća domovine” održava se već više od 30 godina.

Ove godine moto takmičenja je bio “Dunav nas spaja – Baden- Württemberg i Vojvodina”. Na takmičenju se prijavilo više od 3.000 učenika i učenica iz Baden- Württemberg-a. U isto vreme prijavili su se učenici iz AP Vojvodine.

Izabela Mašić i Sanja Kuprešanin, učenice apatinske Gimnazije “Nikola Tesla” dobile su nagrade. Mentor im je bio profesor nemačkog jezika, Vojislav Petrović, koji ih je podstakao da učestvuju na konkursu. Tema njihovog rada bila je “Podunavski Nemci u Vojvodini”. U Štutgartu su im zajedno sa ostalim dobitnicima bile uručene diplome od strane Ministra unutrašnjih poslova i srpskog generalnog konzula. Glavna nagrada bilo je studijsko putovanje.

Dobitnici nagrade iz Baden-Württemberg-a otputovali su u Vojvodinu, a dobitnici nagrade iz Vojvodine odmah su posle dodele nagrade započeli osmodnevnodnevno putovanje kroz Baden-Württemberg i u susednu državu Francusku. Za tih nekoliko dana posetili su Štutgart, Donauešingen, Frajburg, Europapark u Rustu, Strazbur i Ulm.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *