APATINCI SE ČESTO ODRIČU MOGUĆNOSTI DA OSTVARE PRAVO NA DEČIJI DODATAK

APATIN DRUŠTVO VESTI

Neki od naših sugrađana ne podnose zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak uglavnom misleći da ga ne mogu ostvariti, oni drugi zbog dokumentacije koju je neophodno pribaviti. Naši sugrađani često zaboravljaju na činjenicu da je ovo pravo pravo njihovog deteta i ne postoji razlog zbog kojeg bi ga se odrekli, ako postoje uslovi da ga ostvare. Naša sugrađanka T. O. već duže vreme odlaže podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na dečiji dodatak, a razlozi su mala doza lenjosti i nedostatak vremena:

-Imam mnogo obaveza tokom prepodneva, a sva potrebna dokumentacija se upravo u tom nekom periodu prikuplja, pa stalno odlažem podnošenje zahteva. Znam da tu ima i lenjosti, ali je situacija takva kakva jeste.

Kako su za naš sajt rekli službenici apatinske Službe za dečije dodatke

– Pravo na dečiji dodatak ostvaruje jedan od roditelja odnosno staratelja  i hranitelja za prvo četvoro dece pod uslovom da o njima neposredno brine od dana kada je podnet zahtev za dodatak.
Dečiji dodatak ostvaruje roditelj i staratelj koji je državljanin republike Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije i zdravstveno je osiguran preko republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za decu pod uslovima da se o njima brine i stara od dana podnetog zahteva filijali. Deca koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak ne mogu biti starija od devetnaest godina i moraju redovno ići u školu, u sistemu škola Republike Srbije.
Podnosilac zahteva i članovi porodice, osim odgovarajućeg stambenog prostora u kome žive ne smeju posedovati druge nepokretnosti. Stambeni prostor ne može biti veći od sobe po članu domaćinstva uvećane za još jednu sobu.

Roditelji koji podnose zahtev ne smeju posedovati ni poljoprivredno zemljište koje prelazi dva hektara po članu domaćinstva. Ne smeju posedovati ni novčana ni druga likvidna sredstva u vrednosti većoj od iznosa 30 dečijih dodataka po članu porodice u momentu podnošenja zahteva. Na ostvarivanje prava na dečiji dodatak utiču prihodi koji su ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev i ne prelazi cenzus. Zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak treba podneti u opštinskoj odnosno gradskoj službi dečije zaštite u mestu gde žive roditelji. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od godinu dana, rekli su nam u Službi za dečije dodatke Apatin.

Nominalni iznosi dečijeg dodatka usklađuju se dva puta godišnje i to: 1. aprila i 1. oktobra sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena u RS.

Roditelji iz Opštine Apatin koji žele da podnesu zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak mogu da se informišu o potrebnoj dokumentaciji u prostorijama Službe za dečije dodatke u zgradi Opštine, prizemlje, soba broj 6.