АПАТИНЦИ ПЛИВАЛИ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

И поред чињенице да је због погоршане епидемиолошке ситуације у Србији, у већини места отказана званична организација Пливања за Часни крст, Апатинци Дејан Мoсуровић, Стефан Рожић, Милош Глушица, Владимир Петровић, Миле Сладић и Драгана Зорић као једина дама мећу њима, данас су на Богојављење одлучили да уђу у Дунав и пошаљу поруку како желе да се ова традиционална манифестација не прекида.

-Поента да догађај буде скроман и духован, па је нас неколико другара одлучило да и ове године, на овај празник уђе у воду и одржи традицију. Битно је да се на овај дан оде у цркву на Литургију и потом да се уђе у воду и погружи три пута, а пливање у виду такмичења никада није ни било на првом месту. Надам се да ће наредне године ситуација дозволити да се манифестација одржи као и пре пандемије, па да се након догађаја и дружимо, рекао је Дејан Мoсуровић.

Осамнаестогодишњи Апатинац, Милош Глушица је ове године први пут пливао за часни крст.

-До сада нисам био пунолетан, па је то један од разлога што до сада нисам учествовао. Хтео сам прошле године да се пријавим, али због пандемије се није пливало. Било је хладно, али то сам и очекивао. Са хладном водом сам већ имао искуства, редовна купања на реци Уни, а тренирам и кошарку, па због свега могу да кажем да сам у доброј форми, закључио је Милош.

Температура Дунава је данас била 3,5 степена, док је у моменту уласка у воду спољна била само пола степена нижа. Иако није најављен, догађају је присуствовало педесетак граћана.

Иначе, организатор ове манифестације у Апатину, општински одбор Друштва српских домаћина, који од 2015. године подржава овај верски обичај, одустао је од овогодишње манифестације због пандемије, и јер за њега нема благослов цркве која је због погоршане епидемиолошке ситуације отказала учешће у организацији.

-Све оне неопходне процедуре које прате организацију оваквог једног догађаја, од пријаве јавног окупљања, лекарских прегледа, обезбеђивања службе Хитне помоћи, спасилачке службе итд, у овом моменту није било могуће обезбедити, и притом гарантовати за здравствену безбедност учесника и грађана, појашњавају из Друштва српских домаћина.

Туристичка организација општине Апатин и локална самоуправа, који су традиционално суорганизатори ове манифестације, такође су одустали од њене реализације.

Бог се јави у Минхену

Апатинци су данас пливали и у немачком Минхену, на језеру Ример (Riemer See) где се трећу годину заредом одржава Богојављенска трка. Наши суграђани Јовица Јеличић, Ђорђо Дражић и њихов пријатељ Саша Златановић из Каравукова иако удаљени 1000 километара од Србије показали су да не заборављају обичаје земље из које потичу.

По веома хладном времену и у конкуренцији 30 пливача из свих крајева Србије и Републике Српске први до крста је допливао Давид Топић из Бања Луке.

Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан. Једaн је од 15 највећих хришћанских празника на који се у свим црквама и храмовима освештава вода коју народ узима и носи кућама, a за коју се верује да има духовна и лековита својства. Тако су и данас бројни верници носили кући освештану Богојављењску водицу која је освећена у апатинском храму Сабор Светих Апостола.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.