АПАТИНЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ВРБИЦУ ТРАДИЦИОНАЛНОМ ЛИТИЈОМ (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

Српска православна црква и њени верници данас славе један од најлепших празника – Лазареву суботу, у народу познат као Врбица.

Свечаном Литијом од богомоље Светке Петке до храма Сабор Светих Апостола на Дунаву, данас су у Апатину прослављени православни празници Лазарева субота и Врбица.

Литију која је традиционално кренула улицом Српских Владара, Дунавском и Иве Лоле Рибара до храма Сабор Светих Апостола, предводило је апатинско свештенство, а завршена је освећењем врбице – младих врбових грана које подељене верницима, и вечерњим богослужењем у храму у присуству неколико стотина верника.

Најбројнији су и овај пут били најмлађи јер за православне вернике Врбица представља празник дечије радости. Према јеванђељском предању Христос је полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу к мени, јер таквих је Царство небеско“.

Ова светковина се обележава последње недеље Часног поста и посвећена је успомени на васкрсење Лазара и на свечани улазак Христов у Јерусалим.

Деца на овај дан носе и звончиће око врата, што симболично представља поздрав Христу, који је улазио у Јерусалим. У српским православним храмовима у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и у цркву се уносе млади врбови ластари, тек олистали. Пошто се врба освети, свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима.

Народ обилази око храма уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.