APATINCI NA SUSRETU BIVŠIH AKCIJAŠA IZ CELE SFRJ

APATIN DRUŠTVO VESTI
Drugi Susret brigadira omladinskih radnih akcija sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koji su gradili zemlju posle Drugog svetskog rata, održan je na Letenki na Fruškoj gori u organizaciji Udruženja učesnika omladinskih dobrovoljnih radnih akcija “Akcijaš” iz Novog Sada.
Manifestaciji je prisustvovalo više od 600 bivših akcijaša iz cele SFRJ, kako bi se prisetili, barem za njih, srećnijih vremena, ali i brojni mladi volonteri iz cele Srbije.
Prisutna je bila i osmočlana delegacija iz Apatina, predvođena Novakom Repcem, jednim od aktivnih učesnika nekadašnjih omladinskih radnih akcija na ovdašnjim prostorima, koju su činili i četvoro predstavnika Udruženja građana “MRAV”, koje promoviše volonterizam i aktivizam među mladim ljudima sa područja opštine.
Izgradnja omladinskog naselja Letenka, pre 39 godina, bila je prva savezna radna akcija izvođena u Vojvodini, ali to nije jedino što su okupljeni brigadiri ostavili iza sebe. Spajala se omladina sa sela i iz grada, svih nacionalnosti i vera.
– Izgrađivala se zemlja, ali je omladina izgrađivala i sebe, u duhu najboljih društvenih i ljudskih vrednosti. Omladinske radne akcije bile su višestruko korisne. Osim što se vredno radilo, omladinci su se družili i širili ideju bratstva i jedinstva, a rađale su se i nove ljubavi i prijateljstva za ceo život – prisećaju se stari akcijaši.
Oni veruju da radna akcija ne bi trebalo da ostane deo istorije i da je sada pravo vreme da ih odmene mlađe generacije.
Manifestaciju je, nakon obraćanja Svetozara Gatarića i Marjana Cvetkovića, predsednika Skupštine “Akcijaša” i predsednika Krovne organizacije mladih Srbije, uveličao bogat kulturno-umetnički i drugi prateći program.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *