АПАТИНЦИ НА БИЦИКЛИМА ПРОМОВИСАЛИ ЕВРОПСКИ АМАЗОН

APATIN DRUŠTVO VESTI

Поводом промоције бициклистичке руте „Европски Амазон“, која пролази кроз пет држава, Аустрију, Словенију, Мађарску, Хрватску и Србију, у Апатину је одржан бициклистички фестивал са преко 70 учесника. Партнери на овом великом, међународном пројекту су, као српски представници, град Сомбор и Општина Апатин. Рута повезује подручја природе која се ослањају на реке Муру, Драву и Дунав, а наш Апатин је крајња тачка једне од етапа (Осијек – Апатин) и почетна тачка наредне етапе којом туристи почињу да се враћају за Аустрију.

Целокупан пројекат се у највећој мери финансира Интеррег транснационалним дунавским програмом од стране ЕУ. До 2021.године, када би рутом званично требали да крену први туристи, Апатин ће добити саобраћајну сигнализацију за ову руту, неколико зауставних места и одморишта, нешто бициклистичке опреме и што је најважније, са својом угоститељском и туристичком понудом, наће се на јединственом резервационом систему.

Програм је након је регистрације учесника, вожњом кроз Апатин и делове крај Дунава, завршио заједничким дружењем у ЈП за управљање пристаном и марином Апатин, где се говорило о пројекту, али и о природним и речним богатствима општине Апатин и Горњег подунавља.

Најмлађи учесници су се забављали на малом бициклистичком полигону, а обезбеђене су и бројне награде у виду освежења, слаткиша, флоуресцентних прслука, светала за бицикле и бициклистичких кацига за најмлађег и најстаријег учесника фестивала.

На крају се, традиционало, уживало уз апатински рибљи паприкаш, чувени гастрономски специјалитет Горњег подунавља.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *