APATIN U KONKURENCIJI ZA SLOBODNU ZONU

APATIN EKONOMIJA VESTI

Danas je u Plavoj sali Skupštine opštine Apatin održano predstavljanje i diskusija na temu Slobodne zone u Srbiji, a koje je na sličan način realizovano i 12. februara ove godine u Regionalnoj privrednoj komori u Somboru. Domaćin ove prezentacije bio je dr Živorad Smiljanić, predsednik apatinske opštine, sa saradnicima – Jovom Koraćem, savetnikom za investicije, Sinišom Jovanovićem, rukovodiocem Odeljenja za stambeno-komunalnu delatnost, urbanizam, građevinu i imovinsko-pravne poslove i Snežanom Milešević, koordinatorom za lokalno-ekonomski razvoj.

Prezentaciju je vodio Milan Ristić, direktor Uprave slobodnih zona u Ministarstvu finansija i privrede Vlade Republike Srbije. Sastanku su prisustvovali i Tatjana Maglić, predsednik Regionalne privredne komore Sombor sa saradnicima, Ilija Maričić, direktor Fabrike akumulatora Sombor, koja posluje u okviru Koncerna Farmakom MB, kompanije koja je zainteresovana za rad u Slobodnoj zoni i mr Milan Vučinić, menadžer Klastera za transport i logistiku Vojvodine.

U izjavi za novinare Milan Ristić je rekao da u Srbiji postoji 11 registrovanih slobodnih zona, te da je u pripremi procedura oko registracije još 4 slobodne zone. On je posebno naglasio da je Apatin već nekoliko godina u priči oko dobijanja statusa slobodne zone i da su ga za to kvalifikovali visoki prirodni i ekonomski resursi i potencijali, a pre svega Luka Apatin sa Intermodalnim terminalom, ali da je u opciji ideja oko osnivanja zajedničke Slobodne zone Sombor-Apatin u koju bi se uključio i postojeći vojni aerodrom, koji se nalazi na sredini puta između ova dva grada. Osnivanjem zajedničke Slobodne zone došlo bi se u ovom severnom delu Srbije do kvalitetnog i profitabilnog povezivanja vodnog, putnog, železničkog i vazdušnog saobraćaja, čime bi se u svet poslala snažna poruka i poziv za kapitalna ulaganja od strane domaćih i stranih investitora.

190220132531

Obraćajući se novinarima, dr Živorad Smiljanić naglasio je da se već nekoliko godina vodi bitka za slobodnu, odnosno bescarinsku zonu u Apatinu, koja bi se prostirala na površini od 110 hektara u kompleksu Robno-transportnog centra u neposrednoj blizini reke Dunav, a gde je predviđena i gradnja Luke Apatin. Dobijanjem slobodne zone, naglasio je dr Živorad Smiljanić, bilo bi od izuzetnog značaja i prekretnica za budući ekonomski i privredni razvoj opštine Apatin i otvaranje mogućnosti za značajna zapošljavanja.

190220132540

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *