APATIN DOBIJA MUZEJ

APATIN DRUŠTVO VESTI
  • USVOJEN PREDLOG O OTKUPU KUĆE GROFA TURSKOG. PREMA PRVIM PROCENAMA RADOVI ĆE TRAJATI DVE GODINE.

Na 25. sednici Skupštine opštine Apatin usvojen je predlog o pribavljanju nepokretnosti br.7372 k.o. Apatin u javnu svojinu opštine Apatin, poznatije kao kuća Turskog. O nameni ovog objekta koji će opština otkupiti, opširnije je za medije govorila Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin.

– Danas je na Skupštini usvojena odluka da opština postane vlasnik kuće koja se nalazi u ulici Srpskih vladara br. 2, sa ciljem i namenom da se od nje napravi muzej Apatina i galerijski prostor za ona umetnička dela koja se nalaze rasuta po institucijama naše opštine. Ideja je da se sačuva istorija Apatina koja, srećom, ne počinje i ne završava sa nama. Sam objekat je najreprezentativniji na glavnoj ulici i sramota je da bude u stanju u kom je. Takođe, bila bi velika šteta za grad da on propadne ili se uruši, ili da se na njegovom mestu naprave lokali. Zato je na predlog Opštinskog veća Skupština danas usvojila tu odluku. Naša ideja jeste da je uredimo i opremimo iz sredstava koja se odnose na projekte prekogranične saradnje. Smatramo da je lokacija idealna. Potrebno je da jednom shvatimo da smo  svi Apatinci, da smo svi došli odnekud, ali da sve podele možemo da stavimo sa strane, a da u muzej smestimo vrednosti koje će predstavljati našu prošlost. Odatle možemo da krenemo da gradimo budućnost. Želimo da neke nove generacije prihvate ovaj grad i njegovu istoriju kao nešto svoje i nešto na čega treba da budu ponosni, izjavila je Dubravka Korać.

Prvo pitanje koje će interesovati građane je kada se može očekivati realizacija muzeja?

– Skupština je dala saglasnost na potpisivanje ugovora, što znači da u nekom relativno kratkom roku možemo i da ga potpišemo. Predviđeno je da prvu ratu isplatimo već 1. oktobra. Samim tim možemo da krenemo u pravljenje projekta sanacije kuće i projekta izgleda muzeja. Obzirom da se radi o velikim sredstvima i da su nam potrebne dozvole Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika i drugih, realno je očekivati da će biti potrebne dve godine dok kuću saniramo i od nje napravimo muzej, kaže zamenica predsednika opštine.

Dodatna sredstva potrebna za realizaciju muzeja opština Apatin će potražiti na konkursima za projekte.

– Kuća je, pre svega, arhitektonski i građevinski u dosta lošem stanju. Građena je od specifičnih materijala, cigle koja je proizvedena u Apatinu u ciglani porodice Majer, vlasnika kuće. Interesantna je priča o njoj. Kuću je izgradila porodica Majer koja je posedovala ciglane u okolini Apatina, ali koja nije bila plemićkog porekla. Kada su se dovoljno obogatili želeli su i plemićku titulu. Stoga su ćerku udali za grofa Turskog, plemića poreklom iz Češke, koji je imao titulu, ali je bio prilično siromašan. Majerovi su za njih sagradili tu kuću. Njena specifičnost je ukrasna fasada od cigli koje su, za tu priliku, proizveli u svojim ciglanama. Da bismo fasadu i kuću obnovili moramo da obezbedimo odgovarajuće materijale kojima se to može uraditi,  saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i arhitekte koje su sposobne da preuzmu taj posao, objasnila je Korać.

Planovi za budući muzej, kako je otkrila zamenica predsednika opštine, su da on bude savremen, u skladu sa vremenom u kome živimo.

– Uobičajeno shvatanje izgleda muzeja kao niza polica i samih postavki, sada je već prevaziđeno. Prosto treba ići u korak sa vremenom i osmisliti i digitalni sadržaj, zanimljiv turistima i posetiocima. Zato ćemo se potruditi da muzej bude na ponos svih koji u njega uđu. Zbog toga će nam biti potrebno nešto duže vremena, ali muzej ne pravimo danas za sutra, ni za naredne izbore, nego za decenije, tako da je to strateška odluka. Zaista verujem da ćemo, kada završimo ceo posao, svi biti ponosni, rekla je Dubravka Korać.

1 thought on “APATIN DOBIJA MUZEJ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.