ALEKSANDRA RAJŠIĆ POBEDNIK TAKMIČENJA “RASADNIK TALENATA”

APATIN KULTURA VESTI

Finalno takmičenje mladih talenata pod nazivom “Rasadnik talenata”, organizovano od strane Neformalne grupe “Aktivna omladina” iz Apatina, uspešno je održano pred prepunom Velikom salom Doma kulture.

9697_202803476569139_939882612_n

Na bini su se tokom večeri smenjivali nastupi mladih pevača, muzičara, glumaca i plesača, koji su prošli audicije održane u svim naseljenim mestima apatinske opštine, odnosno onih koji su zadovoljili kriterijume žirija, a reč je o pojedincima i grupama različitih uzrasta. U revijalnom delu programa nastupili su već afirmisani plesači i muzičari – članovi Plesnog kluba “Ronda” i džez bend “Zamalo džezeri”.

1374325_10202373571570297_1983927915_n

Tročlani žiri, koji je radio u sastavu: Tanja Kosanović, Dejana Topalov i Nemanja Guzijan, sagledao je ukupno dvadeset nastupa, ocenio takmičare i doneo konačnu odluku o pobednicima.

BenQ Digital Camera

Prvo mesto, u velikoj konkurenciji, osvojila je šesnaestogodišnja Aleksandra Rajšić iz Prigrevice, učesnik raznih muzičkih takmičenja, koja je otpevala pesmu “I will always love you” od Whitney Houston. Drugo mesto pripalo je mladoj glumici iz Apatina, petnaestogodišnjoj Uni Marčeti, aktivnom članu Dramskog studija Opštinskog kulturnog centra, koja je učestvovala na brojnim dramskim festivalima za decu. Treće mesto zauzela je rep/hip-hop grupa “KBLO 4” iz Apatina, koju čine dvadesetogodišnji Sebastijan Bah i tri godine mlađi Stevan Medić, koji su izveli autorsku pesmu pod nazivom “Crnilo i sivo” u pratnji petoro drugara. Reč je o grupi koja je do sada snimila spot za pesmu “Nema nazad” i album prvenac.

1239715_673363859340909_368616828_n

Prigodna priznanja uručena su i četvoroplasiranom takmičaru, devetogodišnjem Lazaru Milinkoviću iz Prigrevice, koji se predstavio pesmom “I zanesen tom ljepotom” od Halida Bešlića, ali i petoplasiranoj Mirjani Simeunović, dvadesetdvogodišnjakinji iz istog mesta, članici Udruženja građana “Breza” iz Apatina, koja je izrecitovala tri autorske pesme.

Nagrade je uručio Veselin Mašić, autor, koordinator projekta i organizator manifestacije, koji je, kako kaže, oduševljen nastupima učesnika, kompletnim propratnim programom i velikim odzivom publike.

veselin masic– Cilj projekta “Rasadnik talenata” je podsticanje i afirmisanje mladih talenata na području opštine i integracija marginalizovanih grupa mladih. To se prvenstveno odnosi na osobe sa invaliditetom, koje su bile aktivno uključene u ovaj projekat, kao učesnici u takmičarskom delu programa, ali i u vidu prezentacije njihovog kreativnog stvaralaštva. U projekat su, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, kulturnu ili bilo kakvu drugu različitost, uključeni mladi ljudi iz svih naseljenih mesta apatinske opštine, pa je ovo bila prava prilika za međusobno upoznavanje, uspostavljanje saradnje, odnosno iniciranje udruživanja, a sve sa idejom ublažavanja problema socijalne isključenosti mladih po pitanju brojnih aspekata njihovog svakodnevnog života – izjavio je Veselin Mašić.

U holu Doma kulture prethodno je postavljena izložba fotografija i ručnih radova mladih autora. Po nekoliko autorskih fotografija izložili su mladi fotografi iz Apatina: Anja Turanski, Maja Macanović, Marija Jovanić, Goran Bajić i Uroš Rajačić. Izložbu ručnih radova činile su rukotvorine Umetničke radionice “VUK” iz Apatina, čiji je predstavnik bio Strahinja Vasić, kao i radovi Udruženja građana “Breza” iz Apatina. Nekoliko modnih haljina izložila je diplomirani modni dizajner, kostimograf Manuela Manojlović iz Apatina, praćenih fotografijama, autora Borisa Lukića iz Novog Sada, na kojima su prikazani takođe modeli u njenim haljinama.

BenQ Digital Camera

Ovaj omladinski projekat realizovan je u okviru ovogodišnjeg programa “Mladi su zakon – Zapadnobački okrug”, finansiranog od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, predstavlja jedan od dva odobrena projekta iz Apatina i jedan je od ukupno jedanaest odabranih volonterskih projekata na području Zapadnobačkog okruga.

1378373_174542436067760_424525302_n

Tehničku podršku projektu pružio je Resurs centar za Zapadnobački okrug, Odred izviđača “Ravangrad” iz Sombora, čiji su predstavnici prisustvovali manifestaciji, a projekat je podržan od strane: Opštinskog kulturnog centra, Crvenog krsta, Udruženja građana “MRAV”, Kancelarije za mlade opštine Apatin i brojnih medijskih prijatelja.

V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *