9. MEĐUNARODNI MEMORIJAL ĐURO ŠTIKOVAC

APATIN SOMBOR SPORT VESTI VOJVODINA

Đuro Štikovac, veliki sportski zanesenjak bavio se velikim rukometom, aktivno je trenirao i fudbal, ali najviše ljubavi u sportu je posvetio kuglanju.

U kuglanju, prvo kao igrač, a potom aktivan kao trener. Ekipu IM Rakovice je, uz saradnju sa kolegama iz kluba, doveo do velikog uspeha i plasmana u SFRJ ligu. Nekoliko osvojenih Prvenstava i kupova u Srbiji. Jedne godine (1991/92) od pojedinačnog i parovnog prvenstva Beograda pa do saveznog takmičenja, predstavnici Rakovice su od 19 medalja, osvojili 12.

Prvi selektor kugllaške reprezentacije SR Jugoslavije i jedan od najuspešnijih svetskih selektora do sada. Naime, sa Svetskog prvenstva u Pragu 1996. godine stigli su u Jugoslaviju sa 5 zlatnih medalja, ekipno zlato u „B“ finalu i svetski rekordi Zdenka Pavlica i Dušana Ilića. To do sada, na jednom seniorskom svetskom prvenstvu, još nije niko ponovio.

Inače reprezentaciju SR Jugoslavije je uspešno vodio i na njenom prvom nastupu u Bratislavi 1992. godine – Zdenko Pavlic 1023 – zlatna medalja. Te godine, to je bila jedina zlatna medalja, koja je stigla u Jugoslaviju.

Do sada je na Memorijalnom turniru učestvovalo puno velikih imena iz više zemalja (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, BiH, Mađarska, Slovačka, Srbija).
Turnir su pomogli, pre svega Kuglaški savez Srbije i Skupština opštine Apatin, zatim veliki kuglački radnik iz BiH i Đurin prijatelj Dušan Kudra, a tu su i Kuglaški savez Beograda, Pak promet, Voda Vrnjci, „Zoplast“ Beograd.

Dosadašnji pobednici „Memorijala Đure Štikovac“ – 2006: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2007: Željko Miličević (Srbija, NIS petrol – Beograd), 2008: Daniel Tepša (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2009: nije održan, 2010: Željko Miličević (Srbija, Zanatlija, Velika Gradiška), 2011: Jovan Ćalić (Srbija, Sport Podbrezova), 2012: Čongor Baranj (Srbija, Beograd „Poštanska štedionica“), 2013: Igor Šarkezi (Osijek, Hrvatska), 2014: Mario Mušanic (Osijek, Hrvatska)me