APATINSKI RONIOCI U NAJDUBLJEM BAZENU NA SVETU

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

Apatinski ronioci, njih 18, ovih dana posetili su Italiju i okušali svoja ronilačka umeća u najdubljem zatvorenom bazenu na svetu dubine 42 metra.

U blizini Padove, u mestu Montegrotto Terme  hotel Millepini Terme, nalazi se bazen čija je dubina jednaka visini zgrade od 14 spratova i službeno je proglašen najdubljim unutarnjim bazenom na svetu. Bazen ima zapreminu 4.300 kubnih metara vode, sa stalnom temparaturom od 32 stepena Celezijusa,  što znači da ronioci ne moraju nositi zaštitno odelo dok rone do njegovog dna kao što je to slučaj u prirodi.

Dok posetioci rone oko njih plivaju devojke sa kostimama sirena, što je posebno atraktivno za turiste ali i značajno za mušku maštu.

-Ovo je nesvakidašnje iskustvo. Do sada smo ronili na moru u većim dubinama od 42 metra koliko ima najdublji bazen na svetu koji smo posetili u Italiji ali u zatvorenom osećaj ronjenja je nešto sasvim neobično. Sve je impresivno od ulaska u ovaj zatvoreni bazen, do dizajna pod vodom, gde su napravljene replike podmorskih reljefa kakve se viđaju u prirodi-kaže iskusni Viktor Lakatoš, koji se 18 godina bavi ronilaštvom.

Zoran Stojanović i Dino Urbanovski koji su u apatinskom klubu za podvodne aktivnosti četiri godine  su takođe impresionirani najdubljim zatvorenim bazenom na svetu.-Ovo je jedno veliko iskustvo. Mogli smo za 36 evra da provedemo jedan sat u bazenskom podvodnom svetu. Oprema, osim maski, se dobija na licu mesta. Sve besprekorno funkcioniše-kaže Stojanović, što potvrđuje i Urbanovski.  Neven Bujić, se bavio uspešno raznim sportovima, a sada je najprivrženiji ronjenju.-Ronjenje je posebno iskustvo a bazen je poseban doživljaj. Kako smo čuli ovde trenira i svetski prvak u ronjenju “na dah” što je još jedna atrakcija ovoga mesta- kaže Neven, dok njegov otac Mile Bujić, ističe da je neophodno privući što veći broj mladih da se bave ronilaštvom.-Mi smo Klub koji postoji gotovo 35 godina. U ronilaštvu je neophodno imati besprekorno zdravlje koje imaju mladi. Ovo je prilika da pozovemo mlade Apatince da se uključe u rad kluba koji je najopremljeniji u zemlji-kaže Bujić, predsednik Kluba za podvodne aktivnosti.

U ulozi snaimatelja i fotoreportera je bio u Italiji naš sugrađanin Drago Cvijetićanin.-Ekipa je bila super, raspoloženje na nivou, a iskustvo nezaboravno. Čim smo ušli u ambijent hotela sa ovim neobično dizajniranim bazenom sam pomislio na Apatin. Banja Junaković ima termalnu vodu a izgradnja sličnog bazena bi koštala sigurno višestruko manje nego započetog  i nezavršenog velenes centra. Sa ovakvim ili sličnim bazenom bili bi turistička atrakcija za ceo region Balkana. Ja sam isksutvo snimanja koje sam stekao ua ratnoj mornarici kao podmorničar preneo na snimke koje sam napravio na ovom putovanju kao jedan zapis za sećanje i arhivu kluba-ističe Cvjetićanin.

Na kraju recimo, da su troškove puta snosili sami članovi kluba, ali kako kažu, za ovakvu avanturu nije im žao nijednog penija.

ronioci3 ronioci1 ronioci5 ronioci Ronioci Drago Cvijetćanin