25 GODINA STVARALAŠTVA MILANA ZULIĆA

APATIN KULTURA VESTI

Nedavno se navršilo 25 godina od prve grupne izložbe Milana Zulića u Galeriji Meander. Od tada do danas u njegovom stvaralaštvu nastalo je preko rekordnih 15 hiljada slika, crteža, skulptura, fotografija i video radova prikazanih u relevantnim galerijama kod nas i u svetu. Njegove radove videla je publika Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Grčke, Poljske, Češke, Švajcarske, Italije, Francuske, Španije, Portugalije, Engleske, Rusije, Egipta, Indije, Amerike, Čilea, Argentine, Brazila, Meksika, Luksemburga i Belgije.Pored sopstvenog i prepoznatljivog istraživačkog stila koje su obeležile ideje izražene u brojnim radovima originalnih rešenja u različitim oblastima vizuelne umetnosti, osnovna ideja njegovih umetničkih radova je u istraživanju i pronalaženju novih prostora u slikarstvu, skulpturi, fotografiji, video umetnosti i dizajnu.

2018. godina iako je tek na početku ponovo je jedna od najplodnijih godina za Milana Zulića kako u stvaralačkom tako i u izložbenom smislu. I dalje veliki uspeh doživljava njegov animirani rad “Krug života” koji je selektovan od strane međunarodnog žirija na mnogim svetskim izložbama i festivalima.
Nedavno je prikazan na 31. Štutgarter Filmwinter Festu u Štutgartu. Ovaj evropski festival predstavlja presek najboljih međunarodnih kategorija nove umetnosti, videa, performansa, instalacija i muzičkih dešavanja. Još jedan od velikih uspeha za ovaj rad je i ulazak u selekciju nedavno završene izložbe “Retransmision” koja je prikazana u 8 meksičkih gradova Leon, Guanahuato, Gvadalahara, Agvaskalijentes, Kolima, Toluka, Monterej i Meksiko siti.

A jedno od najznačajnijih priznanja za “Krug života” je i proglašenje međunarodnog žirija da Zulićev rad svrsta u selekciju od 17 najboljih evropskih ostvarenja u veoma jakoj konkurenciji na Eurovideo festivalu koji se održao u pet evropskih zemalja u Belgiji u Liježu i Antverpu, Luksemburgu, Francuskoj, Podgorici i u glavnom gradu Italije Rimu. Što se tiče Rima, to je prvi put da se Zulićev rad prikazao tamo, ali ne i poslednji, jer ga već za nekoliko meseci čeka još jedna međunarodna kolektivna izložba u Rimu.

Odakle toliki uspeh ovog rada možda se krije u ovom Zulićevom odgovoru: “Tema rada Krug života je stara bakina čipka koju sam petlju po petlju parao i svaki oparani deo čipke skenirao kako bih kasnije sve te petlje digitalno pokrenuo u jedan niz i tako ponovo ispleo čipku, ali ovaj put novom savremenom tehnologijom. To je i priča o kreativnom kontaktu sa pretcima, ali i o životnom krugu svakog ponaosob. I to jeste univerzalna priča svih nas i kao takva bliska je i prepoznata širom sveta”.

Pored uspeha ovoga rada, još jedno od značajnijih priznanja nedavno je i selekcija njegove fotografije “Ljubav” u najboljih 100 na konkursu povodom obeležavanja jubileja 100 godina postojanja svetskog poznatog “Nikon” brenda. Izložbu čini selekcija 100 najboljih radova od 4.000 pristiglih fotografija na temu 100 godina 100 fotografija. Početkom aprila će i beogradska publika biti u mogućnosti da pogleda radove Milana Zulića.

Pored savremenih digitalnih tehnologija Milan Zulić vidi mogućnost kreativnog izražavanja u svemu što ga okružuje kroz različite likovne discipline, pa tako u klasičnom slikarskom mediju na platnu istražujući i kombinujući beskrajne kombinacije kretivnosti kroz njegovo kontinuirano umetničko putovanje.

Uskoro više o novim izložbama i detaljima vezanim za najnoviji Zulićev slikarski ciklus koji tek čeka svoju premijeru.

Biografija:

Multimedijalni umetnik u oblasti slikarstva, skulpture, videa, fotografije i proširenih medija. Izlagao na 32 samostalne izložbe i preko 200 kolektivnih (Beograd, Novi Sad, Podgorica, Rijeka, Zagreb, Ljubljana, Maribor, Skopje, Atina, Napulj, Trst, Sofija, Barselona, St. Petersburg, Marselj, Cirih, Varšava, Buenos Aires, Santa Fe, Šilong, Sao Paulo, Sao Luis, Vitoria, Valparaiso, Koventri, Kairo, Ren, Nant, Sent Malo, Mabež, Lijež, Antverpen, Njuark, Guadalahara, Monterej, Meksiko siti, Moskva, Štutgart, Rim, Luksemburg …).
Više puta nagrađivan za crtež, fotografiju, video i dizajn. Radovi mu se nalaze u svetskim i domaćim kolekcijama.

www.milanzulic.com

www.milanzulic.com