150.000 ФРАНАKА ОПШТИНИ АПАТИН У ОKВИРУ ПРОЈЕKТА РЕФОРМЕ ПОРЕЗА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Општина Апатин је једна од 45 локалних самоуправа у Србији која учествује у пројекту швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“, а који заједнички спроводе Швајцарска канцеларија за развој и сарадњу, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Министарство финансија као и Стална конференција градова и општина. Циљ пројекта је да локалне самоуправе ажурирају своје базе података о некретнинама, и тиме повећају обухват наплате пореза на имовину. Прва фаза пројекта је према речима председника општине, Милана Шкрбића, општини Апатин након обављеног пописа донела 11  милиона динара већих прихода на име пореза на имовину него претходне године.
– Задњи овакав попис је био обављен 1992 године и од тада није било ажурирања. Евиденција је била лоша,а швајцарски модел и табеле по којем су пописивачи обављали посао на територији општине Апатин су донели значајан прилив средстава на основу пореза на имовину. Попис који је трајао годину дана на терену је обављало 11 лица, ангажованих са списка Националне службе за запошљавање.
– Поред уговорених седам пописивача, општина Апатин је ангажовала додатна четири са Националне службе за запошљавање и они  су у протекој години обилазили домаћинства и ажурирали податке, евиденцију и ускладили је са подацима које поседује одељење пореске службе општине Апатин. Резултат је једанаест милион динара пореза на имовину  више него претходне године. Ова средства ће бити утрошена на развој наше општине, поручио је Шкрбић.
Након ефикасно спроведене прве фазе пројекта, општина Апатин је проглашена трећом најуспешнијом локалном самоуправом која спроводи реформу пореза на имовину. На основу постигнутог резултата додељена јој је и новчана награда Швајцарске Владе у износу од 150.000,00 франака, а за које ће грађани имати прилику да одлуче на који пројекат ће бити уложена. 
-Тренутно је у току друга фаза пројекта у којој ће грађанима бити представљен цео програм и у ком ће моћи кроз анкету да се изјасне који ће пројекат бити финасиран средствима добијеним на конкурсу Швајцарске Владе – рекао је председник општине Апатин Милан Шкрбић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.