130 RADNIKA OSTALO BEZ POSLA, DAFUR DEMANTUJE NAVODE SOMBORSKIH OBUĆARA

EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Beogradska firma “Darfur” koja je u maju, u fabrici obuće “Boreli” u stečaju, potpisala ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, raskinula je ugovor i prekinula proizvodnju.Prema rečima Pavela Severinija, stečajnog upravnika u “Boreliju”,poslovodstvo beogradske firme ga obavestilo da više neće u ovoj fabrici dalje proizvoditi obuću.- “Darfur” je prema fabrici obuće izmirio svoje obaveze oko zakupa.Za dalji zakup fabrike ima zainteresovanih kupaca,a među njima i firme iz inostranstva, ali još nije vreme za njihovo imenovanje-rekao je Severini.

Deblji kraj od ovog kratkog zakupa izvuklo je 130 radnika koji tvrde da im poslodavac nije upaltio četiri meseca doprinose za PIO, a duguje još platu i po. Takođe radnici se sada ne mogu prijaviti na Biro rada, zbog toga što im firma “Darfur” nije uručila otkaz o radu.

Sad već, bivši obućari, koji su se našli na ulici, tvrde da nisu dobijali platne liste te da ne znaju kolika im je bila zarada.- “Darfur” nije ulagao u proizvodne hale iako je to bilo obećanje. Nadamo se da će budući zakupac biti pošteniji. Ne znamo šta je razlog da se za tako kratko vreme odustane od proizvodnje –navode radnici, čija je nada za posao trajala svega četiri meseca.

Dafur demantuje somborske obućare:

Beogradska firma “Darfur” koja je raskinula ugovor o poslovno tehničkoj saradnji te 15.septembra prekinula proizvodnju, samo posle četiri meseca rada, u fabrici obuće somborskog “Borelija” u stečaju, demantuje navode radnika u vezi plata i opremanja proizvodnih hala.Prema rečima Dragana Perovića,suvlasnika firme “Darfur”, radnicima “Borelija” ne duguje se nijedna plata, jer po ugovoru o radu isplata je do 30. u mesecu,a oni su stali sa radom 14.septembra u 10 časova.
On, takođe navodeći tvrdnje radnika da se ništa nije ulagalo u mašinski park, navodi da je firma “Darfur” u fabriku obuće “Boreli” napravila mašinu za izradu kolompi koja se nalazi u pogunu fabrike.Osim toga, remontovane su mašine za šivenje i prese, kupljeno nekoliko novih mašina za šivenje.Poslovodstvo, dalje tvrdi, da su u “Boreliju” uredili sanitarne čvorove, da su nabavili opremu i radna odela.Kako navode,ulaganja su bila da bi se poboljšali uslove rada.

-Radnike sam kontaktirao putem mobilnog telefona i preko šefova, ali se nisu odazivali pozivima iako su ih autobusi čekali.Svi koji žele mogu se javiti centrali firme u Beogradu i javiti se na posao, potpisati ugovor o radu koji nisu potpisali od 18.avgusta, jer bez potpisanog ugovora ne mogu dobiti platu-rekao jee Perović.
Poslovodstvo “Darfura” poziva radnike da se do 5.oktobra izjasne i dođu na posao, jer im se ne može dati otakaz. Nismo isterali radnike, već sami otišli- navodi se u saopštenjuu ove firme.

Naime, “Darfur” je 21.septembra poslao pismo o nameri Agenciji za licenciranjee stečajnih upravnika da želi da obnovi ugovor o zakupu fabrike “Boreli” i nastavi proizvodnju sa 130 radnika, koliko su zapošljavali.