У АПАТИНУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ WWF АКАДЕМИЈЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

WWF Adria, светска организација за природу, окупила је у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“ ученике и наставнике из четири основне и средње школе из општина Сомбор и Апатин, који су учешћем у WWF академији за природу стекли статус амбасадора овог заштићеног подручја.
„Горње Подунавље“ као једно од најочуванијих плавних подручја у Европи и део Унесковог резервата биосфере „Бачко Подунавље“ представља важно место за рад WWF-а, поготово у едукацији најмлађих.

– Горње Подунавље је изузетно значајно заштићено подручје и у његовом очувању треба да учествује цела локална заједница, и они најмлађи. Зато у оквиру Академије информишемо децу о значају резервата, његовим карактеристикама, како да га заштите, али и промовишу. Посебно нам је драго што су у свим активностима учествовала и деца са сметањама у развоју и показала да равноправно могу да учествују у заштити природе, истакла је координаторка WWF Академије за природу Соња Бађура.

Специјални резерват природе Горње Подунавље има велики потенцијал да постане један од центара едукативних активности у Србији, захваљујући раду Јавног предузећа „Војводинашуме“. Њихов Еко центар „Карапанџа“ сваке године посети велики број деце из целе Србије.

– Заједно са партнерима, као што је WWF, радимо на едукативним програмима, па тако у понуди имамо активности прилагођене деци различитих узраста, али и одраслима. Само протекле године кроз дечије едукативне програме прошло је 650 деце из сомборске општине. Намера нам да наставимо сарадњу са локалном Школском управом како би посете основних школа сомборске општине прерасле у традиционалне, истакао је Срђан Пеурача, заступник огранка Шумског газдинства „Сомбор“ Јавног предузећа „Војводинашуме“.

WWF академија за природу почела је са радом 2016. године и до сада је у њеним активностима учествовало преко три хиљаде деце и стотину наставника из 20 школа из пет заштићених подручја у Србији – националних паркова Ђердап, Фрушка гора, Тара, Предела изузетних одлика Авала и Специјалног резервата природе Горње Подунавље.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *