ПЕТ ПРАВИЛА ЗА ТАЧНО МЕРЕЊЕ КРВНОГ ПРИТИСКА

ZANIMLJIVOSTI

Да ли сте знали да осећај пуне бешике људе чини нервозним толико да се притом подиже артеријски притисак, па измерена вредност притиска може да буде за 5-10 ммХг виша од базалне (праве)?

Исто тако, људи који су узбуђени или су под стресом могу да добију резултате који нису реални, јер је вредност тада виша у односу на праву.

Да бисмо добили праву слику, потребно је да притисак меримо три пута дневно – ујутро, током дана и увече, током пет до седам дана. Притом је потребно да измерене вредности запишете и резултате однесете лекару.

Најчешћа грешка коју људи праве приликом мерења притиска јесте то што га најчешће мере када осете неку тегобу, а тада је сасвим нормално да он буде повишен.

Пет правила за тачно мерење притиска: 

Испразните бешику 

Осећај препуне бешике чини особу нервозном и немирном, што подиже артеријски притисак. Због пуне бешике измерена вредност притиска може да буде за 5-10 ммХг виша од праве.

Одморите се 

Потребно је одморити бар пет минута у фотељи или на столици, на месту на којем планирате да измерите притисак. Немојте да причате, да се узбуђујете, нити да ходате – све то подиже притисак.

Правилно се сместите 

Морате да седнете на столицу или у фотељу која вам је удобна. Осим тога, идеално би било да имате ослонац за руке, леђа и ноге.

Положај руке

Високо заврните рукав на руци на којој ћете мерити притисак. Најбоље је руку поставити у ниво срца на сто. Први пут измерите притисак на обе руке и на којој се покаже већа вредност, на тој се убудуће мери.

Будите мирни 

Током мерења немојте причати, нити се померати. На резултате може да утиче и узбуђење, а због тога вредност притиска може да буде и неколико десетина ммХг виша од реалне вредности.

Пре мерења не смете да пијете кафу и црни чај, јер могу да повисе вредности, а пре мерења притиска избегавајте и енергетска пића.

Зашто су вредности прецизније када притисак измерите код лекара? 

Ствар је у мерачу – у здравственим установама мерачи притиска се редовно сервисирају и због тога боље и прецизније раде.

Аутор: Б92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *