СЛЕДИ МИХОЉСКО ЛЕТО

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Пред Србијом је михољско лето, а у октобру су могуће температуре чак до 28 степени Целзијуса, прогноза је Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Према речима метеоролога Ђорђа Ђурића, још је рано за прецизне прогнозе, али на основу искустава претходних година постало је уобичајено да у септембру и октобру имамо низ топлих и сунчаних дана, без падавина, те их можемо очекивати и ове године.

– Друга половина лета ће свакако бити стабилнија од временских услова које смо имали у јуну и јулу. Као што видите, август је већ прилично стабилан и тако ће бити до краја месеца, уз повремене пљускове локалног карактера – каже Ђурић. за “Блиц”

Ипак, позно лето је постало “тренд” последњих неколико година, па се летње време може очекивати и до половине октобра, каже метеоролог.

– Може да се догоди да у низу буде неколико дана са температурама и изнад 25 степени, чак око 27-28 – напомиње Ђурић.

Како се наводи у сезонској прогнози РХМЗ, која се може видети на њиховом сајту, прогнозира се просечно топао и просечно сув септембар, а иста најава важи и за октобар, уз напомену да ће током овог месеца бити михољско лето. Средње температуре биће благо изнад вишегодишњих просека, док ће укупне падавине бити испод просека.

Након тога следи новембар током ког ће и средња месечна температура и количина падавина бити у границама вишегодишњег просека, наводи се у сезонској прогнози РХМЗ.

Иако се чини да је лето тек почело, јер су током јуна и јула изузетно топли дани били ретка појава, а сунчано време смењивало се са кишним периодима, из Климатског центра РХМЗ-а кажу да лето, ипак, није закаснило. У том смислу, процењује се да ће збир на крају лета износити више од 50 дана током којих ће субјективни осећај износити више од 30 степени.

Аутор: Блиц

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *