СЕДМИ САЈАМ ТОРТИ, КОЛАЧА И ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА

ZAPADNOBAČKI OKRUG

У Бачком Моноштору је у суботу, 27. октобра, одржан ВИИ по реду Сајам торти, колача и пољопривредних производа. Основни циљ организатора манифестације – Удружења грађана за развој еко-руралног туризма “Подунав” и Месне заједнице Бачки Моноштор, уз подршку Града Сомбора, је представљање домаћих производа, стваралаштва жена, њихових удружења и пољопривредних газдинстава, са циљем промоције домаће радиности, унапређења родне равноправности и туристичке промоције Бачког Моноштора.

У склопу сајма, у сарадњи са ЈП “Војводинашуме”, организована је и промо шетња шетном стазом “Штрбац”, током које су посетиоци и љубитељи природе посетили значајне екостистеме моношторских шума, као и две значајне станице на овој стази – баре “Семењачу” и “Шаркањ”, које су ревитализоване у сарадњи са WWФ- Светском организацијом за природу и Кока-кола ХБЦ.

Свечано отварање манифестације уприличено је у 15х, а присутне је поздравио и градски већник за област пољопривреде, Дарко Радуловић. Око четрдесетак излагача, из Бачког Моноштора, Колута, Чонопље, Сомбора, Новог Сада, Обровца… на штандовима је представило бројне слатке и слане ђаконије. Највећу пажњу привукле су већ познате торте, попут добош торте, шушкаве торте, куглофи, домаћа штрудла, разни домаћи колачи, медењаци, мед, домаћи пекмези и џемови, а своје место пронашли су и домаће вино, вино од купине, домаће ракије, крафт пиво… Сајам хране не може да прође ни без моношторских специјалитета попут кулена од дивљачи, кулена од рибе, рибљих кобасица, домаћих кифлица, а ту је и фина зачинска паприка по којој је ово село такође добро познато. Пажњу је привукао и штанд “малих пчелара” – полазника пчеларске секције у Бачком Моноштору, који су за ову прилику само припремали колачиће.

У сарадњи са Пољопривредном стручном службом Сомбор и Центром за производњу знања и вештина, организовано је и предавање на тему узгоја лаванде и другог ароматичног и лековитог биља, тема прилично интересантна за жене на селу. Такође, учесници и посетиоци имали су прилику и да учествују у томболи са бројним наградама, коју су омогућили моношторски привредници и удружења. На штанду је представљена и нова књига о Бачком Моноштору, “Моноштор у повијести 2”, ауторке Марије Шеремешић.

Будући да је сајам имао и такмичарски карактер, проглашене су ауторке најлепших и најукуснијих посластица. Најлепшу торту по оцени жирија имала је Снежана Јагер, која је проглашена и за ауторку најукусније торте. Најбољи колач по ауторском рецепту је имала Ружица Пашић, најбољи традиционални колач – Марија Лека, а најбољи пекмез је био онај од малине, кога је направила Сузана Терзић.

Изузетна посећеност манифестације и задовољство гостију и излагача подстрек су организатору за осмишљавање нових интересантних садржаја и изненађења за идућу годину.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *