МАНДИЋ НА СТРАНИЦАМА „КЊИЖЕВНОГ ЖИВОТА“ – ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ СРБА У РУМУНИЈИ

APATIN KULTURA VESTI

У првом овогодишњем броју, 1 (177) јануар – јун 2018.  Часописа за књижевност Срба у Румунији „КЊИЖЕВНИ ЖИВОТ“, који је, као главни и одговорни уредник, уредио СЛАВОМИР ГВОЗДЕНОВИЋ – објављене су две песме ЗОРАНА М. МАНДИЋА. Реч је о песмама узетим из Мандићеве књиге „НАСПРАМ ЧУДА“ објављене 1994. године у Едицији „Савремена поезија“ Издавачке куће „Светови“ у Новом Саду. У истом броју наведеног часописа објављене су и две песме нобеловца БОБ ДИЛАНА.

Часопис „Књижевни живот“ покренут је 1936. године у Темишвару (Румунија као алманах) под именом под именом „Живот“, да би се након два броја под тим именом 1957. године појавио први број под називом „Нови живот“, а почев од 1968. исти часопис запомчиње излажење под именом „Књижевни живот“.

Ваља напоменути да се овај број, са Мандићевим и Дилановим песмама, отвара са обавештењем у коме Славомир Гвозденовић, његов дугогодишни главни и одговорни уредник, обавештава читаоце да после одласка у пензију, са овим бројем Књижевног живота“.повлачи са места главног и одговорног уредника, уједно и са места члана  Уредништва, као и са места сталног сарадника недељника „Наша реч“. Гвозденовић је у обавештењу посебно навео да се из уређивачког посла у „Књижевном животу“ повлачи након 34 године и то са задовољством што је за све то време чувао и афирмисао српску културу и Темишвар – у Румунији, Србији, и српском расејању. На крају обавештења Гвозденовић је поручио да вредело радити посао који је обављао 34 године, јер је то био племенит посао чувања културе и векова свог рода.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *