ЗОРАНУ М. МАНДИЋУ НАГРАДА ” МИЛАН РАKИЋ”

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

Песник зоран М. Мандић био је гост наше двадесете емисије ” Речи, боје и звуци “, а повод и више него леп: награда ” Милан Ракић ” за књигу ” Одбрана избора “.

-Награда ” Милан Ракић ” је најзначајнија песничка награда на територији Републике Србије. Поготово зато што је додељена од еснафа. Наиме, њу додељује Удружење књижевника Србије, а велика је ствар кад ти награду доделе упрво колеге писци. Мислим да је награда значајна и зато што носи име великог песника Милана Ракића. Он није написао много, али оно што јесте написао велике је вредности.
Питали смо нашаг госта да ли је избор одбрањен алудирајући на наслов књиге ” Одбрана избора “. Он је одговорио:

-Јесте. У књизи, наиме, ја браним занат којим се бавим, посао којем сам посветио цео живот. И чини ми се да сам успео. Иако је књига троделна, ја сам увек настојао да докажем да су жанровске поделе глупе. Наиме, у сваком жанру постоје и делови других жанрова. Бар у ономе што ја пишем.
Закључили смо да нашем госту нису циљ награде него сам чин писања јер, свакодневно, пише сваког дана.
-Тачно је, пишем сваког дана. Тражио ми је, недавно, часопис ” Браничево ” из Пожаревца тридесет песама које би биле прво у часопису, а касније би то била књига. Објавили би само три аутора. Услов је да песме нигде нису објављене. Одговорио сам да ја све што напишем одмах објавим на свом блогу. То је мој часопис, рекао сам. И тако сам им се захвалио на понуди. Ја не проводим дан без написаног ретка одговорио нам је Зоран М. Мандић.

Репризу емисије можете послушати у недељу од 17 часова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *