ЗАВРШЕН 34. САЗИВ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ МАНДИЋ КОЛУТ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У Бањи Јунаковић завршен је 34. Сазив ликовне колоније „Колут Мандић“ под називом „Коло“.  Колонија је имала међународни карактер и на њој је учествовало 15 уметника из Русије, Црне Горе, Словеније и Србије.

– Ове године Сазив уметника је изузетан и презадовољан сам сликама које су овде настале. Радили су их врхунски уметници тако да могу рећи да је поново потврђено да је ово једна од најзначајнијих ликовних колонија у Србији. Обзиром на мере против короне било је тешко окупити уметнике, посебно уметнике из Русије. Колонија је трајала седам дана, а захтевано је да сликари, и поред тестова, морају време провести у карантину. Због тога нам је дошао мањи број сликара из Русије од очекиваног. Због поштовања мера против пандемије одлучили смо да не буде отварања изложбе. Налазимо се у здравственој установи и важна нам је сигурност свих нас. Одложићемо свечаност за нека боља времена, рекао је Милош Мандић, оснивач и уредник Ликовне колоније „Колут Мандић“.

– Општина Апатин је и ове године подржала Ликовну колонију „Колут Мандић“. Она има међународни карактер, њени учесници су, не ретко, људи са највишим академским звањем и стога смо одлучили да помогнемо саму организацију колоније. Мишо Мандић је човек који воли Апатин и подржава све што председница са својим тимом ради и из тог разглога се надам да ће ова сарадња да се настави, изјавио је Радован Ђукић, заменик председнике општине Апатин.

На колонији су учествовали сликари Марија Аристова и Антун Макаров из Санкт Петербурга, Милан Тодић из Цеља, Момчило Мацановић и Љубомир Попадић из Тивта, Дамјан Ђаков из Земуна, Василије Доловачки из Баваништа, Зоран Круљ из Лесковца, Марија Јанићијевић из Крагујевца, Драган Мартиновић из Сремске Митровице, Даница Масниковић и Славољуб Радивојевић из Београда и Шандор Шлајф из Ветерника.

– Велика ми је част што учествујем у предивној колонији Колут Мандић. Мишо увек посвећује велику пажњу нама сликарима. Биће нам жао када напустимо овај рај. Сваке године се састанемо, знамо се већ годинама. Што се тиче колоније мислим да је то једна од најквалитетнијих код нас. Ја сам сликар који воли живот око нас и на сликама негујем животиње од мрава до носорога. Зовем их моји „живуљци“. Свет око нас је јако оштећен а ја желим да нагласим да треба да га поштујемо. Уништавамо природу око нас, а требаће нам пуно енергије да то обновимо. Дај Боже да успемо да мало утичемо на живот, здавље, ваздух, воду, све оно што је нама блиско, рекла је Даница Масниковић, академски сликар из Београда.

Сликари из Тивта редовни су учесници колоније и гости Бање Јунаковић и радо долазе у Апатин.

– Где год да се одржава колонија „Колут Мандић“ њен сам редовни учесник, а ово је вероватно десети пут да сам у Апатину. Радо долазим јер су Мандићи добри домаћини, као и особље Бање где смо смештени. Услови за рад су изванредни. Урадио сам две слике, акт и пејзаш, оба су уље на платну, каже академски сликар Љубомир Попадић из Тивта.

– Ово ми је пета или шеста колонија да сам у Апатину. Свиђа ми се и град и Бања, лепи су услови за рад, велики простор, светла просторија. Донео сам делимично урађену слику „Двориште“ и овде сам је завршио. Милош сваке године да простора неком сликару постављањем слике на насловну страну, а ове године сам то ја, каже Момчило Мацановић, сликар из Тивта чија је слика ове године на насловној страни каталога колоније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.