ЗА ВИKЕНД ЗАХЛАЋЕЊЕ И СНЕГ, ТЕМПЕРАТУРЕ ИСПОД НУЛЕ

APATIN SERVISNE INFORMACIJE SOMBOR VESTI

Након натпросечно топлих дана за ово доба године, Србију током викенда очекује хладно време са снегом, према прогнозама РХМЗ и метеоролога.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) најавио је да ће у току ноћи између петка и суботе (7. на 8. јануар) и у суботу у Србији бити облачно са снегом.

У нижим пределима ће доћи до формирања, а у вишим до повећања висине снежног покривача, објављено је јутрос на сајту РХМЗ-а.

Снег и хладно време за викенд у већем делу региона предвиђа и метеоролог Марко Чубрило. Према његовим прогнозама, количина снега је још упитна, али тренутно и део низија може очекивати преко пет центиметара белог покривача.

Након хладног јутра у петак, током дана ће бити промењљиво облачно и углавном суво.

-Међутим, под утицајем новог фронталног система који данас захвата западну Европу, сутра ће се над шири простор Јонског и Тиренског мора прелити нова количина влажног ваздуха која ће условити покретање секунадрне циклогенезе негде између обала Туниса и Сицлије. Тај циклон би затим уз јачање вероватно до око 12.01. утицао на време изнад реигона. Kако би се преко западне Русије, средишње и западне Европе пружило поље антициклона утицај циклонских система са Атлантика би на неко време био блокиран, а по источној периферији тог система спуштао би се хладан ваздух из Русије – истиче Чубрило.

Даље наводи да од тачног положаја, снаге и путање тог циклона зависиће количина хладног ваздуха која ће се кретати ка нашем делу Европе и модели ће тек од сутра ујутро, када започне секундарна циклогенеза, имати јасну представу о снежном потенцијалу овог циклона.

-За сада су у симулацијама акумулације снега за источну и североисточну БиХ, северну и средишњу Србију, делове источне Хрватске као и за север Црне Горе најстабилнији, а уједно и снегом најбогатији прорачуни европских модела, пре свега УKМО модела који за добар део низија поменутог дела региона дају преко пет центиметара, а понегде и око 10 ентиметара снега, док би планински делови пре свега Србије и Црне Горе акумулирали и преко 15 цм новог снега – говори метеоролог.

Што се тиче температура, оне ће према речима метеоролога, бити праве зимске, неће још бити дневног мраза, барем не испод 600 метара надморске висине, али ће се у низијама максимуми од 8. до око 12. јануара углавном кретати од 0 до +2 степена Целзијуса.

У ноћи између недеље и понедељка би могло уследити краткотрајно разведравање које би пределима под снегом могло донети мразеве и испод -10 степени Целзијуса.

-Неко мање отопљење уз суво време је видљиво после 13. јануара док би око 16. јануара могло доћи до подизања антициклона јако далеко на север, до Гренланда и Исланда што би јако лако могло обележити развој синоптике за други део месеца. Оно што је извесно после екстремно топлих недељу дана, регион се за мање од 24 сата вратио у зиму, а све је извесније да осим ниских температура за викенд долазе и снежне падавине – закључује Чубрило.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *