ЗА ВАKЦИНАЦИЈУ СЕ ПРИЈАВИЛО 436.000 ГРАЂАНА СРБИЈЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Око 436.000 грађана Србије пријавило се синоћ до 20 часова преко портала еУправе за вакцинацију против ковида, рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Према његовим речима, одзив грађана за имунизацију је већи од очекиваног, а повећан је у последња три, четири дана.

То, како је рекао за ТВ Прва, показује да је свест грађана Србије на високо нивоу и да су свесни да је вакцина једини спас јер не постоји адекватан лек против корона вируса.

Ђерлек је истакао да са прокуженошћу од око 30 одсто, колико је тренутно достигнуто у Србјии “можемо да ставимо епидемију под контролу”.

“Ближи смо победи над короном у односу на пре два месеца када нисмо имали вакцину”, рекао је Ђерлек.

На питање да ли је било нежељених ефеката примања вакцине, он је рекао да су на минималном новоу – “дешава се само црвенило на месту убода, главобоља, али то су све ефекти који су очекивани и пролазе после неколико сати”.

“Нисмо имали неку израженију алергијску реакцију која би могла да угрози неку особу. Ово су вакцине као и све остале вакцине”, рекао је Ђерлек.

Он је навео и да је с јучерашњим даном вакцинисано 48.500 грађана, “плус друга доза је такође почела да се даје, јер већ је дошло време за другу дозу”.

“Са другом дозом 49.970 људи. С толиким бројем вакцинисаних грађана нисмо имали озбиљно нежељено дејство”, нагласио је Ђерлек.

Он је рекао да је широм Србије више од 350 пунктова за вакцинисање.

На питање о могућем попуштању мера против короне, рекао је да очекује максималну опрезност да се “не опустимо пре него што треба”.

“Ако будемо урадили масовну имунизацију, што квалитетнију, у наредних 15-20 дана, онда тек можемо рачунати на неко драстичније попуштање мера, јер ће тад сигурно и бројеви заражених почети да падају”, рекао је Ђерлек.

Аутор: Тањуг, Бета

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *