ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ “ПОТПИС”

APATIN KULTURA VESTI

Апатински Културни центар организује седми фестивал кратке форме “Потпис” који ће бити одржан од 28. до 30. септембра 2022. године. Као и ранијих година, у оквиру фестивала ће бити организовани концерти, представе, изложбе и пројекције филмова а улаз на све програме је бесплатан.

У склопу фестивала ће бити додељена награда “Миодраг Борисављевић” за најбољу кратку причу. Ове године на конкурс су стигле 143 приче, а овогодишњи селектор Гојко Божовић, песник, књижевни критичар, есејиста и уредник издавачке куће “Архипелаг” је одлучио да награду коју чини повеља са ликом Миодрага Борисављевића и новчани износ ове године добије Александра Јовичић Ђиновић из Лешка, за причу под називом “Негде је увек рат”. Поред награђене, у најужем избору се нашло још девет прича.

Ове године Културни центар Апатин издаје други зборник кратких прича под називом “Кратке приче 2“, у којој се налазе победничке и одабране приче које су учествовале на конкурсу за награду „Миодраг Борисављевић“ за најбољу кратку причу у претходних пет година. Селектори (Рајко Лукач, Угљеша Шајтинац, Јелена Ленголд, Мухарем Баздуљ и Срђан Тешин) издвојили су 4 победничке и 29 одабраних прича које ће се наћи у књизи.

Вечерас од 19 часова у великој сали апатинског Културног центра ће бити одржан концерт Жељке Милошевић, наставнице снимања и обраде звука у Средњој музичкој школи “Петар Коњовић” Сомбору, која ће на харфи извести репертоар домаћих и страних поп и рок нумера.

У великој сали Културног центра сутра, 29. септембра од 19 часова ће бити изведена представа под називом “Светозар трећи”, у којој игра Иван Перковић. Ова комедија је освојила највеће награде за монодраму на просторима бивше Југославије. Иако комедија, ова представа шаље озбиљне поруке публици о томе како у овом брзом времену сачувати душу, и љубав. Основни циљ и мисија представе је очување српског језика. Јунак представе Светозар је старац од 80-так година пореклом из Шумадије, и говори ијекавицу, специфичном мелодијом која данас изумире…

Последњег фестивалског дана, 30. септембра од 18,30 часова у галерији “Меандер” ће бити отворена изложба “Ex-libris”, када ће бити проглашени и најбољи радови. Изложбу чини 143 графика пристиглих од 47 аутора из Тајланда, Норвешке, Немачке, Украјине, Пољске, Белгије, Италије, Румуније, Аргентине, Турске, Русије, Кине, Хрватске, Бугарске, Грчке, Црне Горе, Аустрије, Јапана и Србије, а поставка ће трајати до 20. октобра.

Овогодишњи “Потпис” ће затворити филм под називом “Електрични оргазам за људе будућности”, чија пројекција ће почети од 19 часова, у великој сали апатинског Културног центра.

Филм се бави једном од најпрепознатљивијих рок група са ових простора “Електрични оргазам”, која је 2020. године прославила 40 година постојања. “Електрични оргазам за људе будућности” је до сада учествовао на више међународних филмских фестивала и добио добре оцене публике али и критике, а специјалну награду је освојио у Источном Сарајеву.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *