VANDALSKI ČIN U APATINU, UNIŠTEN MURAL SAŠE ILIĆA

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI

Iako su prošla samo tri meseca od kada su u Apatinu urađeni murali sa likovima Dragana Mancea i Saše Ilića, čuvenih  imena Jugoslovenskog Sportskog društva Partizan iz Beograd, pre par dana nepoznati vandali su crvenim sprejem išarali i uništili onaj na kojem je Ilić a čiji je autor beogradski umetnik Milan Milosavljević-Deroks. Počinioci nisu poznati, ali se iz poruke koja je ispisana preko murala može zaključiti da je reč o pripadnicima navijačke grupe Delija ili pak o nekom čija je namera bila da ispisivanjem uvredljive poruke crvenom bojom suprostavi dve najveće navijačke grupe u Srbiji, Delija i Grobara.

Pored murala, koje je finasirala grupa navijača Partizana, u Apatinu je sličan projekat, na Vidovdan 28. juna  pokrenula sekcija apatinskih Delija koja je oslikala amfiteatar gradskog parka u crveno-belu boju, inače ispirisan logom pod nazivom Naša linija života.

Prećutnim dogovorom svih navijačkih grupa ovakvi radovi se ne uništavaju već kao takvi krase zidove i zdanja širom Srbije. Tako je bilo i u Apatinu do pre par dana kada je uništen mural u koji su apatinski „Grobari“ i Deroks uložili mnogo vremena i truda. Ovakav vandalski čin osudile su obe navijačke strane pa se postavlja pitanje da li je to uradio neko ko nije iz Apatina? I šta je sledeće? Da li će i „Naša linija života“ doživeti sličnu sudbinu ili je možda na redu mural popularnog Srbe koji se nalazi na trgu Nikole Tesle u Apatinu.

Navijačka ljubav na Balkanu je neobjašnjiva, ogromna i običnom svetu ponekad neshvatljiva. Mnoge navijačke grupe često ističu da tamo gde prestaje racionalno i zdravorazumsko, gde prestaje logika, počinje ljubav prema omiljenim fudbalskim bojama. Veliki broj ulica, bulevara, parkova i stambenih objekata širom Srbije svedoče o fanatičnosti navijača pre svega dva najpopularnija kluba u našoj zemlji Crvene zvezde i Partizana, koju iskazuju crtanjem pravih malih umetničkih dela, bilo da su to parole, stihovi pesama sa Severa i Juga, simboli grupa, likovi sportskih heroja i slično. Ulice Apatina takođe svedoče o tome.

Mural u Apatinu, grobari apatin, partizan, sasa ilic,  (3)linija zivota, amfiteatara, delije sever