УСВОЈЕНО: 100% ЗАРАДЕ РОДИТЕЉИМА ТЕШКО БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ

APATIN POLITIKA VESTI

Скупштина Србије усвојила је Закон о здравственом осигурању.

Међу значајним новинама које доноси јесу редован скрининг преглед и сто одсто зараде за родитеље тешко оболеле деце.

Предвиђено је да родитељи имају право на боловање и да током лечења детета од рака или неког другог тешког обољења до навршене 18 године добијају целу зараду, а боловање ће морати да обнављају на сваких шест месеци. До сада су родитељи тешко оболеле деце имали право на 65 одсто личних примања и четири месеца боловања и обично су напуштали посао или добијали отказ како би били уз своју болесну децу.

Новина је и то да ће изабрани лекар моћи да отвори боловање до 60 дана, уместо досадашњих 30 дана, као и да лекари специјалисти могу да упуте пацијента на болничко лечење, а не само изабрани лекар.

Предвиђено је и да они који се три пута не одазову на превентивне прегледе, а за то немају оправдање, морају да плате 35 одсто цене лечења, ако се разболе од болести за коју је био предвиђен скрининг.

Убудуће ће и лекари специјалисти моћи да упуте пацијента на болничко лечење, а не само изабрани лекар.

Предвиђено је и формирање јединствене листе чекања коју ће да води РФЗО. Уводе се нови основи осигурања за пољопривреднике, за лица која обављају послове јавног бележника и извршитеља, за оне који примају пензију или инвалиднину искључиво од страног носиоца осигурања, односно оне који су стално или привремено настањени у Србији, за жртве тероризма и борце којима је статус утврђен у складу са прописима о заштити бораца.

Када је реч о Закону о здравственој зашити, пребацује се примарна здравствена заштита на државни ниво, осим апотека које остају у надлежности локалне самоуправе.

На дневном реду су и Предлог закона о предметима опште употребе, као и измене и допуне Закона о супстанцама које се користе у недозвољноје производњи опојних дрога и психотропних супстанци. Посланици ће се изјашњавати о Предлогу закона о потврђивању Акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Литваније у борби против криминала. Ту су и предлози о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштини о избору председника Комисије за хартије од вредности.

Аутор: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.