„URBANI PEJZAŽI“ MAJE ŠOLAK U APATINSKOJ GALERIJI MEANDER –U PETAK OTVARANJE IZLOŽBE

APATIN DRUŠTVO VESTI

U petak, 28. Aprila 2017 godine. sa početkom u 19 sati, u apatinskoj Galeriji Meander biće otvorena izložba crteža Maje Šolak “Urbani pejzaži”.

Maja Šolak 1

Maja Šolak rođena je 1983. godine u Banja Luci. Diplomirala i magistrirala slikarstvo na akademiji umetnosti u Banja Luci. Član je Umjetničke grupe „UMA“. Izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u Banja Luci, Sarajevu, Trebinju, Bihaću, Brčkom, Gradiški, Novom Gradu, Srbcu. Priredila samostalne tri izložbe u Banja Luci i Prijedoru. Učestvovala na brojnim likovnim kolonija u Republici Srpskoj i Srbiji. Živi u Banja Luci.

Maja {olak 3

Lice grada čini arhitektura, ulice, ljudi. Pretpostavka da je urbani ambijent otuđen, hladan i stran, Maja Šolak svojim crtežima dokazuje suprotno. Ona ga predstavlja u momentima kada se sa prvim nagoveštajima sumraka i noći pale svetla na ulicama, bilbordima, reklamama, prozorima kuća i zgrada, kada postaje veoma živ, jer na njihovim ulicama plovi užurbana reka ljudi i automobila. Tada grad pulsira neverovatnim i čudesnim koloritom. Tako su ovi crteži bogati zvučnim koloritom, kojim se definišu oblici, lica i predmeti. Ovakav pristup urbanom ambijentu, osim što izaziva pozitivne reakcije, u vizuelnoj umetnosti se karakteriše kao odraz ambijenta i svakodnevnice u kome umetnik stvara. Na neki način ovi crteži su na razmeđu impresionizma i fovizma. Izložba Maje Šolak trajaće do 12. maja