УЛАГАЊЕ У СЕЛА- ИЗГРАДЊА ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ У СОНТИ, ПРЕТОВАРНА ХАЛА У КУПУСИНИ, РЕКОНСТРУКЦИЈА ВОДОТОРЊА И ВОДОВОДА У СВИЛОЈЕВУ

APATIN EKONOMIJA VESTI

У години на измаку значајна средства уложена су у села наше општине.Потпредседница Општине Апатин Дубравка Кораћ каже да се локална самоуправатруди да самодопринос који грађани плаћају буде искоришћен на најбољи могући начин и да омогући за све нас квалитетнији живот. Трудили су се у 2018. години да инвестицијама обухвате сва села и ту праксу ће наставити у 2019.  и наредним годинама.

Пригревица је у овојгодини добила највећа средства. У Основној школи „Младост“ стигло се у заршну фазу  са радовима на санацији крова, којије у толикој мери био оштећен да је прокишњаво у чак неколико учионица.

– Одлучили смо да кров поправимо сопственим средствима. Неколико пута смо конкурисали за средства по пројектима, али како нисмо наишли напозитиван одговор решили смо да га санирамо сопственим средствима пре него што наиђу лоши временски услови. Вредност ове инвестиције је скоро 11 милиона динара. Девет милиона динара уложили смо за реновирање вртића у Пригревици, а средства смо добили по пројекту. Асфалтирали смо километар атарског пута на задовољавајући ниво квалитета, пре свега да би трајао и да не морамо да га ускорије време поправљамо. Тај пут је вредан 17 милиона динара. У Пригревици смо, према пројекту, направили теретану на отвореном где смо средства углавном добили од Министарства за спорт и омладину, а делом уложили наша. Ова инвестиција је била вредна близу пет милиона динара. По савету чланова Месне заједнице Пригревица и њеног председника, ове године ушли смо у пројекат сређивања некадашњег Мотела на каналу. Пуна пажња посвећена је и уређењу тротоара. План је да се улагања наставе и идуће године, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница Општине Апатин.

Потпредседница сматра да је важно очувати села из којих млади ирадно способни људи одлазе, а остаје углавном старије становништво, јер је то шанса да се одлазак људи заустави.

– План за следећу годину је да се коначно приступи изради пројектао уређењу села који стоји већ дуго година. пројекат ће бити мало прилагођен,али ће бити започет. Такође, Српска православна црква има у плану изградњуправославног храма у Пригревици. Општина је помогла финансирање пројекта заизградњу, а Црква сматра да би већ почетком наредне године могло да се уђе уизградњу. Оно што је битно је и цевовод између Свилојева и Пригревице. То јевелика инвестиција финансирана од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Вредност цевовода је 25 милиона динара, а општина је једним делом суфинансира. Више пута су грађани Пригревице остајали без воде због кварова на постојећем цевоводу, те поправке су биле скупе и неекономичне за јавнопредузеће „Наш Дом“ и зато смо ушли у потпуну замену целог цевовода, објаснилаје потпредседница Општине.

У Свилојеву је квалитет воде за пиће био на граници исправности, па је урађена реконструкција водоторња. Такође, орнитолози су скренула пажњу да је Свилојево и околина свилојевачког рибњака место где се гнезди преко 50 врста птица. Ово је веома интересантан податак и важан за орнитологе и љубитеље посматрања птица, али и за развојтуризма наше општине. Због тога је у плану да се у 2019. години изаберу и урадедве  дестинације за посматрање птица, једна за орлове белорепане, а друга за птице мочварице.

У Сонти постоји дугогодишњи проблем решења простора зелене пијаце.

– Ми смо у кампањи обећали Сонћанима да ћемо изградити Зелену пијацу и то ћемо и урадити на платоу на излазу из села, са десне стране.Тренутно је у фази израда пројектног решења. Општинско веће је дало сагласностза изградњу Зелене пијаце на тој локацији, па смо ушли и у тај процес, каже Дубравка Кораћ.

Купусина је пољопривредно место, па су њени мештано тражили од општинске влати изради хале за претовар пољопривредних производа.

– Хала би Купусинцима омогућила да своје производе не држе напољу по лошим временским условима. Они имају пројекат за претоварну халу и ми смо прихватили да финансирамо изградњу. Вредност ове инвестиције је пет милиона динара, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница Општине Апатин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.