U VRBASU OČITAVAJU VODOMERE MOBILNIM TELEFONOM

APATIN VESTI

Ekipe vrbaškog “Vodovoda i kanalizacije” počele su danas očitavanje potrošnje vode novom metodom pomoću mobilnih telefona.

U JKP Komunalcu kažu da se fotografija vodomera koju uslikaju čitači na terenu putem posebne aplikacije automatski prosleđuje na obradu, čime se završava decenijski proces beleženja potrošnje vode zapisivanjem na licu mesta i kasnijem dodatnom prepisivanju i obračunavanju u preduzeću. Merenje potrošnje vode putem mobilnih telefona predstavlja završni korak zacrtan u trogodišnjoj Strategiji plana energetske efikasnosti.

“Još jedna nova tehnologija čije uvođenje se razmatra je pri – pejd korišćenje vode, što znači da bi se voda avansno uplaćivala, onoliko koliko potrošač želi. To bi donelo posebnu pogodnost za one koji ne borave stalno u svojim objektima”, rekao je direktor JKP-a Radomir Čurović.

Da bi smanjili potrošnju električne energije, “Komunalac” je obezbedio nove, energetski veoma efikasne pumpe, dok je lokalna samouprava finansirala izgradnju novog bunara.

“Slobodno možemo reći da se ubrajamo u red dobro organizovanih vodovoda. Ono što nas izdvaja od ostalih jeste Sistem daljinskog nadzora koji predstavlja monitoring i upravljanje kompletnom infrastrukturom vodovoda koja je bila polazna osnova Strategije. Zaokružili smo sve planove postavljene pre tri godine, napravili smo velike uštede na gubicima u vodovodnoj mreži i u samoj organizaciji kada je u pitanju održavanje sistema. Za taj period na godišnjem nivou napravljena je ušteda od 27 miliona dinara”, naveo je rukovodilac PJ “Vodovod i kanalizacija” Miroslav Fejsa.

Prezentaciji je prisustvovao predsednik opštine Milan Glušac, pokrajinska poslanica Sanja Žigić i predstavnici Kancelarije za energetsku efikasnost opštine Vrbas.

Izvor-021.rs