У ВИШЕНАМЕНСКОЈ САЛИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ЖАРКО ЗРЕЊАНИН“ АПАТИН ОДРЖАНО ЈЕ ПРЕДАВАЊЕ О ХПВ ВИРУСУ И ИМУНИЗАЦИЈИ

VESTI

Србија се и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце у Европи, па је због тога у Домовима здравља широм земље започета вакцинација девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година препорученом ХПВ вакцином о трошку државе.

Уз подршку Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” истовремено је покренута и јавноздравствена кампања под називом „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ” , у оквиру које се реализују здравственопромотивне активности, пре свега едукација родитеља и старатеља о значају, ефикасности и безбедности ХПВ вакцине у основним и средњим школама.

У вишенаменској сали апатинске Основне школе “Жарко Зрењанин” јуче је одржано предавање о ХПВ вирусу и имунизацији за родитеље деце која похађају ову школу, а на тему су говориле др Татјана Угарковић Тришић и др Емануела Ћопић Церанић.

Др Татјана Угарковић Тришић, гинеколог Дома здравља је истакла да је код имунизације ХПВ вируса врло битно да се људи прво упознају колико је вакцинација важна за будућност њихове деце. Првенствено да би се спречиле разне болести и опасна стања до којих овај вирус доводи у каснијим годинама живота.

-Код овог вируса је битно истаћи да од њега оболевају и жене и мушкарци и зато је потребно да се вакцинишу и девојчице и дечаци, мада је ситуација наравно чешћа и тежа код жена.

Др Ћопић Церанић, специјалиста педијатар Дома здравља Апатин је за Дунав радио рекла да је на вакциналном пункту апатинског Дома здравља, када је у питању имунизација против хуманог папилома вируса, доступна вакцина Гардасил, а да је од прошле године уведена препоручена имунизација против овог вируса и то за децу од 9-19 година старости.

-Имунизација се врши у зависности од узраста детета, са две дозе вакцине уколико је дете до 14 година старости, док старија деца добијају три дозе вакцине Гардасил по шеми имунизације. Циљ имунизације против ХПВ вируса је да се спречи настајање рака грлића материце код жена, али и да се спречи претканцерозне лезије или канцерозе које могу да настану код дечака, а то су различити типови карцинома, усне дупље, ждрела, карцином ануса и друго. Гардасил вакцина је имунизација против девет типова хуманог папилома вируса. Познато је да има више од двеста папилома вируса, али на основну анализе предканцерозних лезија и изолације, баш тих девет типова имају малигни потенцијал. Реакције код вакцине су као и код било које друге вакцине, могућа бол на месту примене вакцине, могућа краткотрајна температура, имунизација се ради од маја прошле године, а ово су најчешће пријављене нежељене реакције.

На питање када је је најбоље урадити имунизацију, у ком узрасту, др Емануела Ћопић Церанић је за Дунав радио рекла.

-Саветује се да се имунизација уради пре ступања у први сексуални однос, најбоље време је практично девет, десет година старости, мада имунизација може да се врши и у седмом основне у узрасту од четрнаест година зато што тада радимо имунизацију против дифтерије и тетануса, а вакцина Гардасил може да се даје у комбинацији са другим вакцинама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *